Auteur
Selinde Winter
0 Reacties
Selinde Winter

Begin november stond ons weer een inspirerende avond van de Thika Travel Speakers’ Academy te wachten. Deze keer vormde het betoverende Kasteel Woerden het toneel voor het bijzondere verhaal achter African Parks én een aangrijpende film over de translocatie van maar liefst 500 olifanten.

Na een hartelijk welkomstwoord van de heer Joost Tania, oprichter van Thika Travel en bestuurslid van de Thika Foundation, en een terugblik op de vorige Speakers’ Academy waarin dr. Philip Stander vertelde over de woestijnleeuwen in Namibië, introduceert hij de heer Arent Fock. De heer Fock is medeoprichter van de non-profit organisatie African Parks waarbij het complete beheer van nationale parken in Afrika wordt overgenomen met als doel om deze gebieden te beschermen en wildlife weer een kans te geven.

Malawi ranger

African Parks op Weg naar Twintig Parken

African Parks is in 2000 opgericht in Nederland, zo vertelt Fock, en is ondertussen uitgegroeid tot het grootste conservation initiative in Afrika. Het grootste deel van het bestuur zit echter in Johannesburg. De lokale bevolking moet immers nauw bij betrokken zijn bij de projecten, anders is er geen kans van slagen. African Parks is hard op weg om de doelstelling van 20 parken in 2020 te behalen. Toevallig werd een week voor deze presentatie officieel getekend voor een 16e park in Zimbabwe. Voor verdere introductie verwijst de heer Fock ons naar het prachtige filmpje dat het werk van African Parks goed weergeeft.

De Hoop van Majete

Uniek aan de werkwijze van African Parks is de business approach. Deze aanpak en de grote focus op de betrokkenheid van de lokale bevolking vormen misschien wel de meest essentiële ingrediënten tot succes. Een voorbeeld van zo’n succes is Majete National Park in Malawi. Toen African Parks in 2003 als eerste project het beheer van dit park overnam waren de omstandigheden erbarmelijk. Majete bestond uit een nagenoeg leeg bos zonder werkgelegenheid of toerisme en nagenoeg zonder dieren. Na het plaatsen van de omheining zijn langzamerhand ook de dieren hier geherintroduceerd zoals zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, impala’s en buffels.

Vandaag de dag is Majete het enige Big Five park van Malawi en vormt dit het leefgebied van ruim 12.200 dieren. Door effectieve wetgeving heeft hier sinds 2003 geen enkel geval van stroperij plaatsgevonden. In 2017 zijn er ruim 9.000 bezoekers naar Majete geweest wat tot meer dan $550.000 opbrengsten heeft geleid. Dit wordt vervolgens weer gebruikt voor de bescherming van de dieren en voorzieningen voor de lokale bevolking. Werkgelegenheid is meer dan vertienvoudigd. Ook zijn er scholen en gezondheidsklinieken gebouwd en goede wegen aangelegd.

Malawi translocatie olifant

De Verhuizing van Vijfhonderd Olifanten

Dat Majete een toonaangevend voorbeeld is van hoop, keert terug in het thema van de avond: de translocatie van 500 olifanten. In navolging van het succes van Majete heeft African Parks in Malawi ook het management van Liwonde National Park en Nkhotakota Wildlife Reserve over genomen. In Nkhotakota was de olifantenpopulatie in de voorgaande jaren drastisch gedaald van 1.500 tot minder dan 100. African Parks heeft daarom de grootschalige operatie op touw gezet om maar liefst 500 olifanten van Majete en Liwonde naar Nkhotakota te verplaatsen. Deze gigantische logistieke uitdaging is uitgevoerd van juli 2016 tot augustus 2017. Ondertussen hebben de olifanten zich goed aangepast aan hun nieuwe leefomgeving en er zijn zelfs al jongen geboren!

Malawi Mildred Roethof

De Film: Wildlife Savers, Unsung Heroes

Deze fantastische actie heeft de aandacht getrokken van filmmaakster Mildred Roethof, die vandaag ook aanwezig is. Zij heeft al een indrukwekkend portfolio van radio- en televisieprogramma’s op haar naam staan. Tevens is zij de persoon achter spraakmakende documentaires waarvoor ze in verschillende sociaal-culturele thema’s duikt in zowel binnen als buitenland. Onder de indruk van de 500 olifantenverhuizing van African Parks heeft zij haar eerste echte wildlifefilm gemaakt.

Enigszins bedeesd loopt Mildred het podium op. Desondanks is ze met haar wilde haardos een opvallende verschijning. Met een innemende glimlach stelt ze voor niet te veel over de film te praten, maar deze gewoon lekker te gaan kijken. Het volgende uur kijken we naar het overweldigende verhaal van ‘Wildlife Savers, Unsung Heroes’. We zien het prachtige resultaat van twee jaar lang filmen en editen. Met treffend beeldmateriaal wordt ons de strijd tussen mens en olifant getoond. De onverbloemde werkelijkheid drukt ons met de neus op de feiten. Het wordt ons duidelijk hoe intensief en risicovol het werk van de LAW-enforcement teams is. En, waar het uiteindelijk allemaal om draait, de film laat tot in detail de uiterst ingewikkelde logistieke operatie zien die de translocatie met zich meebrengt.

Afsluitborrel

Ter afsluiting stelt Sophie Vossenaar zich voor als Director Fundraising van African Parks. Kort vertelt zij hoe bezoekers zelf een bijdrage kunnen leveren. Hierna is er ruimte voor vragen uit de zaal waarop zij samen met Arent en Mildred uitgebreid antwoord geeft. De bevlogen verhalen van de sprekers gaan nog even één op één verder tijdens de borrel. De oprechte interesse van de gasten is duidelijk voelbaar en met een tevreden gevoel loop ik weer naar buiten. Wat zal de volgende Thika Travel Speakers’ Academy ons brengen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.