Auteur
Thika Reiziger
0 Reacties
Thika Reiziger

De afgelopen dagen liepen we rond in Buenos Aires in Argentinië. Het werd ons afgeraden om onze grotere camera’s mee te nemen. Helaas, heb ik dus alleen met een klein compact cameraatje gefotografeerd. We voelden ons veilig en vroegen ons af of dat nu wel nodig is… Maar adviezen van gidsen volgen we toch maar liever op!

Milonga

Een unieke ervaring was een avond in een dansschool, waar we tussen de locals zaten om te zien hoe zo’n tweehonderd man dansles kreeg in tango en milonga. Men vroeg ons om niet te fotograferen, maar het was wel vermakelijk! Natuurlijk zie je ook op de toeristische hotspots in Argentinië overal de tango gedanst worden, en dan kun je dat in alle drukte fotograferen. Soms is gewoon genieten in een lokale club echter al voldoende. Wél leukste was gisterochtend vroeg, op het pleintje vlakbij ons hotel. Een koppel maakte gebruik van de stilte en ruimte en danste het plein rond. Het was nog heel rustig – ruimte genoeg om een paar shots te maken.

Graffiti in Buenos Aires

Gistermiddag maakten we een tour door de stad met een gids, om de muurschilderingen te bekijken. Totaal anders dan de muurschilderingen die we eerder als eens in Belfast hebben gezien. Daar ging het om politieke statements, hier gaat het om kunstzinnige expressie. Er hoort een heel verhaal bij en het bijzondere was dat de gids zelf niet wist of de schilderingen die ze vorige week nog zag, er nu nog zouden zijn. Zo levendig is die hele kunstenaarsscene.

In de tachtiger jaren reisden kunstenaars naar de VS en Europa om inspiratie op te doen. In de negentiger jaren verschenen de eerste schilderingen. Eerst nog in het geniep, zonder namen, maar dat veranderde snel toen het stadsbestuur de cultuur omarmde en zelfs stimuleerde. In tegenstelling tot de rest van de wereld, waar graffiti lange tijd strafbaar was en nog steeds is. Ook particulieren geven vaak opdrachten om hun muren te laten beschilderen!

Het gaat hier echt om serieuze kunstenaars die vaak in collectieven werken, vooral bij de grotere werken. Helaas zijn er ook altijd weer vandalen die de op de delen die vanaf de grond bereikbaar zijn de boel met fantasieloze rotzooi bekladden. Maar ja… Dat blijft waarschijnlijk altijd inherent aan graffiti.

Het bijzondere is dat als je vlak bij de schildering staat je alle details goed ziet, maar dat die details vanaf een afstand een onderdeel worden van een heel ander plaatje. Dit geheel is de prachtige kop van een jaguar.
Deze laatste is fantastisch. Een gaucho geschilderd in de traditie van de Romeinse ruiterstandbeelden en schilderingen van Napoleon. Mét een spuitbus in zijn hand…!

 

Door: Sietske Ebus

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Hoe reist u door Argentinië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.