Auteur
Thika Travel
0 Reacties
Thika Travel

Nu de pandemie door het coronavirus de wereld in zijn greep heeft, worden alle bestemmingen van Thika Travel zwaar getroffen door het volledig wegvallen van de inkomsten uit toerisme. We lezen heel veel macro-economische cijfers over het grote aandeel van inkomend toerisme in deze landen. Van groter belang is wat het doet op het niveau van de local communities en conservation. Uit eerdere interviews met Thika Founder Joost Tania, blijkt het belang van Thika Travel’s vorm van duurzaam toerisme voor deze local communities en conservation. In deze blog lichten we graag wat fragmenten uit.

“Thika Travel kiest bewust kiest voor specifieke, kleinschalige accommodaties in haar bestemmingen, die zich richten op natuurbehoud. Kun je hier meer over vertellen?”

“Natuurlijk, graag zelfs! Voor mij is dit een van de hoofdredenen waarom Hilde en ik in 1987 Thika in Zimbabwe gestart zijn. Ook onze eigen wandelsafari operations in Matusadona National Park, met de beste gidsen van zuidelijk Afrika, en de andere safarikeuzes kwamen uit die kleinschaligheid voort. Dat werd versterkt toen Botswana begin jaren negentig (van de vorige eeuw) allerlei vormen van toerisme ging weigeren. Meestal met trucks en Zuid-Afrikaanse voertuigen die ‘avontuurlijk toerisme’ brachten, elders inkopen deden en weinig geld achterlieten in het land, maar wel vaak een flinke impact had op de natuur en de bevolking. Zij zagen de negatieve effecten van veel massaler toerisme in de Keniaanse parken en wilden dat voor hun eigen dunbevolkte land voorkomen. ‘Low Impact, High Yield’ werd het motto. Parkfees en kosten voor safarivergunningen vlogen de lucht in. Velen in het toerisme op de achterste poten en eerlijk gezegd hadden wij er in het begin ook moeite mee, want het betekende dat een deel van onze klanten het zich niet meer kon veroorloven om naar Botswana op safari te gaan. En dat terwijl onze keuzes voor wandelsafari’s, topgidsen en kleinschaligheid onze (groeps)reizen al duurder maakten.”

Wandelen met een gids en een giraffe en zebra spotten in de Okavangodelta in Botswana

De impact van het toerisme is immens

“Ons inzicht veranderde echter snel, toen we zagen dat twee van onze veel betalende klanten meer achterlieten in Botswana dan een groepsreis vol avonturiers van onze collega’s. In de dure lodges in de Okavango Delta werken vaak erg veel mensen die uit de directe omgeving geselecteerd en opgeleid zijn. Van hun inkomsten zijn heel veel verwanten afhankelijk. Met de lease fee die de lodge betaalt aan de community kunnen kleine medische posten of schooltjes gestart worden. Leraren kunnen betaald worden en een lokaal voetbal team kan van shirts en schoenen worden voorzien. De impact van dit ‘High Yield’ toerisme is immens. En toch blijven zo de, niet helemaal te vermijden, negatieve invloeden van het toerisme op de lokale cultuur zeer beperkt. Daarbij kiest Thika dan het liefste ook die partner-lodges uit, waarvan we weten dat ze zelf ook geld steken in natuurbehoud en deze directe vorm van ‘community upliftment’. Zo is voor ons de cirkel rond.”

Twee reizigers en een gids bekijken neushoorns in Afrika

Duurzaam toerisme als effectief middel tegen stroperij

“Vergeet ook niet de positieve bijdrage dat safaritoerisme heeft op het beperken van de stroperij. Toen het toerisme naar Zimbabwe in elkaar stortte in 2001, door de politiek gestuurde bezetting van blanke boerderijen met veel geweld op straat en in de lokale gemeenschappen, verdwenen bijna alle zorgvuldig overgebrachte neushoorns uit de veilige gebieden. Georganiseerde misdaad, al dan niet door het Zimbabwaanse leger ondersteund, was dramatisch voor de wildstand. Er waren geen oren en ogen meer van toeristen, geen inkomsten uit dat toerisme en dus moest de lokale rurale bevolking, die wellicht het hardst leed als gevolg van de politieke onrust, op zoek naar alternatieven.

Bomen werden gekapt om houtskool uit te maken om te verkopen en de stroperijen schoten uit de grond. Hier zat ook een groot deel bij van stropen voor de pot. Ik zie het als mijn ‘mission in life’ om een maximale bijdrage te leveren aan inkomsten uit duurzaam toerisme. Voor diegenen die het dichtst bij het wildlife en de natuur wonen. Daarom koos ik jaren geleden niet voor een carrière als bedrijfseconoom, maar werd ik tour operator. En dat mijn studievriendjes nu veel meer verdienen, vind ik prettig voor hen. Ik hoop hen ooit mijn deel van de wereld te kunnen laten meemaken. Op de Thika manier en dan dragen we samen bij aan het natuurbehoud.”

Wat kunt u doen?

Door het stilvallen van het safari toerisme naar Afrika, maar zeker ook India, Sri Lanka en de Latijns-Amerikaanse bestemmingen van Thika Travel, vallen de ooit bedachte geldstromen van het duurzaam toerisme volledig weg en komen de kwetsbare natuur en lokale gemeenschappen knel te zitten. De impact van het niet kunnen reizen is enorm. Zorgen zijn er voor de kleinschalige betrokkenen, die onze reizen mogelijk maken.

Bent u als Thika reiziger of geïnteresseerde lezer benieuwd naar hoe u zou kunnen helpen in deze onzekere tijden voor de local communities en conservation? Mogelijk antwoord op die vraag vindt u in de blog van Joost Tania over de impact van de corona crisis.