Auteur
Selinde Winter
0 Reacties
Selinde Winter

Regelmatig zien we schrikwekkende foto’s langskomen van de gigantische hoeveelheid plastic die langzamerhand de oceanen vult. Wildleven raakt erin verstrikt of eet ongelukkigerwijs hun buik vol van deze onverteerbare troep. Her en der verschijnen initiatieven om het gebruik van plastic te verminderen. Hippe hervulbare koffiebekers zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld, wasbare vershoudfolies met vrolijke prints zijn bij menig webshop te bestellen en vloggers posten filmpjes over hoe zij een maand zonder plastic (over)leefden.

Gebraden Plastic

Bij de plastic soep denken we misschien niet gelijk aan massa’s plastic in woestijngebieden. Echter, in Afrika neemt de hoeveelheid afval in rap tempo toe als neveneffect van de modernisering. Tegelijkertijd schiet de afvalverwerking hier nog flink tekort. De gevolgen zijn desastreus; bergen wegwerpbakjes liggen langs de weg te braden in de zinderende zon. Plastic tasjes in onnatuurlijke kleuren hangen te wapperen in het struikgewas. Vee sterft in groten getale na het eten van rondslingerend afval. En ook olifanten en leeuwen knabbelen soms nieuwsgierig aan plastic items met alle gevolgen van dien.

Torenhoge Boetes

Naast het feit dat het bewustzijn op individueel niveau groeiende is en we steeds meer een steentje willen bijdragen aan duurzaamheid, trachten overheden ook op grote schaal oplossingen te introduceren. Wij vinden het hier in Nederland al lang normaal om voor plastic tasjes te betalen in de winkel terwijl ik nog niet zo lang geleden een hele discussie heb gevoerd met een Spanjaard die dit de grootste onzin vond. Toch zijn we minder vooruitstrevend dan we denken. In veel landen in Afrika levert alleen over straat lopen met een plastic tasje al een boete op tot maar liefst 38.000 dollar!

Trendsetter

Rwanda bleek toonaangevend in de Afrikaanse strijd tegen plastic. Reeds in 2004 ging hier de wet van kracht waarin plastic tasjes verboden werden. Hierna volgden al snel andere landen zoals Oeganda en Zuid-Afrika. Kenia voegde zich in 2017 als laatste toe aan het rijtje. Ik verwacht echter dat de lijst spoedig verder zal uitbreiden, wellicht ook met landen buiten het Afrikaanse continent?

Hiernaast ben ik ook van mening dat het de hoogste tijd is voor meer actie. Het verbod op plastic tasjes is uiteraard een stap in de goede richting, maar de afvaltroep die zich de afgelopen decennia heeft opgestapeld, domineert op veel plekken nog steeds het straatbeeld. Opruimacties zijn hard nodig. Ook hierin blijkt Rwanda voorop te lopen. Hier is het iedere vierde zaterdag van de maand ‘Umuganda Day’, oftewel opruimdag. Iedereen ruimt op, of het nu de hoek van je eigen straat is of het speelplein even verderop. En wie binnen blijft, kan een klopje op de deur van de buurtleider verwachten.

Duurzaam toerisme

Als populaire reisbestemming geniet een groot aantal regio’s in Afrika van aanzienlijke inkomsten uit toerisme. Safarilodges zijn dan ook gebaat bij een constante toestroom van toeristen, die op hun beurt geen plastic afvalhopen wensen te zien naast een kudde grazende giraffes. Naast het verbod op de plastic tasjes (ja, ook toeristen moeten al hun tasjes inleveren bij aankomst op de luchthaven!), bedenken safarilodges allerlei andere manieren om het gebruik van plastic te verminderen.

 

 

Mark Whitney, CEO – Conservation van Ecolodge Singita vertelt ons het volgende over de grote betrokkenheid van deze lodge in de strijd tegen plastic: 

“Singita recognises the problem caused by the impact of plastic production and has thus set a goal for our entire operation to be single use plastic free by 2020. Our successes to date include complete elimination of plastic bottled water (saving 300 000 (500ml) plastic bottles from the waste stream annually), straws, packing materials, and  in-suite amenities. Concurrently Singita will also work on eliminating the unnecessary use of non-single use plastics where possible. We see the biggest challenge in the food supply chain as we need to consider health and safety, as well as transport challenges, with the desire to eliminate plastic packaging. We are excited to take on this challenge that is so aligned with our broader conservation purpose.”

De meeste lodges bieden gasten al herbruikbare, metalen flesjes aan die ze zelf kunnen vullen met water. Bij Singita gaan ze nog een stapje verder, hier zijn zelfs zowel in de minibar als in de badkamer geen plastic verpakkingen meer te vinden. Ook in hun keuken heeft het aluminiumfolie plaats gemaakt voor duurzame materialen en de picknickgerechten worden verpakt in biologisch afbreekbare bakjes. Dergelijke maatregelen betekenen een groot voordeel voor de lodge, want de regio houdt stand als toeristenbestemming, én voor de toeristen. Wij willen immers nog generaties lang genieten van pure Afrikaanse safaribelevingen, zonder de aanwezigheid van plastic tijdens een romantische sundowner.

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.