Auteur
Freek Vermeulen
0 Reacties
Freek Vermeulen

Er wordt beweerd dat er in het Hindoeïstische geloof meer goden bestaan dan dat er Indiërs zijn. Het is voor niet-ingewijden vrijwel ondoenlijk om dit systeem in zijn geheel te doorgronden. Er zijn goden, die allemaal verschillende verschijningsvormen hebben al naar gelang hun gemoedstoestand, alsook (soms zeer vele) reïncarnaties. De hoofd-god of alom vertegenwoordigde god heeft drie fysieke verschijningsvormen: Brahma (de schepper), Vishnu (de beschermer) en Shiva (de vernietiger en wederopbouwer). De god die er het meeste in slaagt om door te dringen tot de westerse wereld is Ganesh. Al was het alleen al door de stenen beelden van hem in tuinen en op vensterbanken. Ganesh is altijd goedlachs. Met zijn mollige uiterlijk heeft hij een gelijkenis met Boeddha, maar wat natuurlijk het meeste opvalt is zijn olifantenhoofd op een mensenlichaam. Maar hoe komt Ganesh aan dat hoofd?

Beeltenis van de god Shiva
Beeltenis van de god Shiva

Het verhaal van Ganesh

Het verhaal start bij zijn moeder Parvati, vrouw van hoofd-god Shiva. Parvati verveelt zich, ze is vaak alleen thuis omdat haar man veel weg is vanwege uitvoering van zijn vele plichten. Op de berg Kailash, waar ze wonen, is verder niet veel te doen. Daarom boetseert ze een poppetje van klei, gemengd met haar eigen huidcellen. Ze is zo vergenoegd met het resultaat, dat ze haar leven schenkende krachten aanwendt om het tot leven te wekken: Ganesh is ‘geboren’.

Ganesh groeit op en op een dag vraagt zijn moeder, die niet van pottenkijkers houdt, om de deur van het badhuis te bewaken zodat zij zich ongestoord kan wassen. Net op dat moment arriveert Shiva, die na zeer lange tijd zijn vrouw wil zien. Hij wordt echter tegengehouden door Ganesh, die zijn vader nooit heeft gezien en dus niet weet wie hij is. Shiva is moe van het vele reizen, en als hij bij herhaling zijn zin niet krijgt hakt hij het hoofd af van dit kind dat hij niet kent. Parvati hoort het tumult en rent naar buiten, om intens geschrokken te ontdekken wat er met haar zoon is gebeurd. Boos keert ze zich naar haar man en eist dat deze zijn zoon weer tot leven wekt. Het beste wat Shiva kan doen, is om Ganesh het hoofd te schenken van het eerste levende wezen dat hij ziet. Hij kijkt om, en ziet een olifant eten aan de bladeren van de bomen in de tuin…

Beeld van Ganesh met een bloemenkrans om zijn nek

Beschermer van reizigers

Ganesh is één van de populairste goden in India. Niet voor niets zijn in heel het land beelden van hem te koop, vergezeld van zijn ‘rijdier’ de rat. Ganesh representeert vastberadenheid, kennis en oplossing van lastige kwesties. Hij staat altijd aan het begin van iets. Dit kan zijn een nieuw huis, een nieuwe baan, maar ook een nieuwe dag. Daarom prijkt zijn beeld in de schrijnen van vele Indiërs. Ook wordt Ganesh gezien als beschermheilige voor reizigers. Dus gaat u straks weer op reis, ga dan in gedachten eens bij hem langs.

Wist u dat…

Reist u met Thika Travel naar India, dan zorgen we er desgewenst voor dat u op een van de eerste dagen van uw reis door uw privégids onderwezen wordt in de basisprincipes van het Hindoeïsme. Hij of zij doet dit op een duidelijke manier, zonder al te diep in te gaan op bijzaken. Dit helpt u enorm om de rest van de reis de betekenis te begrijpen van beelden en beeltenissen in tempels en op gebouwen, waardoor deze veel meer voor u gaan leven.