Auteur
Joost Tania
0 Reacties
Joost Tania

Het is hartverwarmend hoe er vanuit onze klanten positief wordt gereageerd, ondanks de soms uiterst knellende situatie waar we ons nu bevinden met de coronacrisis. Op een enkeling na wil iedereen, zodra het kan, zijn reis weer oppakken en velen zijn juist extra gemotiveerd. Regelmatig keert die ene vraag terug: “Is er iets wat wij kunnen doen om de mensen in onze reisbestemming te helpen?” Het antwoord is eenduidig: door te blijven reizen en niet weg te blijven of te annuleren. Uiteraard is het niet gemakkelijk te overzien hoe een en ander zich zal ontwikkelen. Veel landen kennen een lockdown en er wordt wereldwijd fanatiek gezocht naar een vaccin tegen het coronavirus. Een vaccin dat ons en onze geliefden hier ‘thuis’ kan beschermen en ook de reiziger in de hopelijk nabije toekomst. Dat biedt dan weer het vertrouwen voor de gezondheid, vergelijkbaar met andere (tropische) ziekten als malaria, DTP en andere griepvirussen.

Zal mijn reis er anders uitzien in de toekomst?

Terechte vraag, waar wij zelf ook erg benieuwd naar zijn. Bij onze partners zie ik een groot optimisme overheersen. En dat is ook wat ik bijna steevast lees in de e-mails die ik dezer dagen ontvang van lokale gidsen of camp staff, die ik in de loop der jaren heb leren kennen.  De drive is er zeker. Om de vraag of het anders wordt toch te beantwoorden; wellicht bent u nu extra selectief dat uw reissom optimaal besteed wordt en voor het grootste deel terecht komt bij conservation en de lokale gemeenschappen.

‘Grassroots travel’ klinkt heel sociaal, maar is in de praktijk eerder een druppel op een gloeiende plaat dan hoogwaardiger toerisme. Thika Travel is ooit ook zo begonnen en heeft een bewuste omslag gemaakt in haar denken en werk, richting het ‘Low Impact, High Yield’ toerisme. Laat zo véél mogelijk achter in de bestemmingen, waarbij zorgvuldige keuzes er ook toe leiden dat dit duurzaam gebeurt.

Aardvark in Zuid-Afrika

 

Alternatieve inkomsten

Belangrijker dan ooit naar mijn mening, voor nu en de komende jaren, is een commitment aan de geselecteerde camps en lodges in Afrika, op het Indisch subcontinent en in Latijns-Amerika. Zodat ze hun personeel kunnen blijven betalen en hun conservation en community inspanningen kunnen voortzetten. Het is juist nu essentieel dat ze niet gedwongen worden tot het zoeken naar alternatieve inkomsten als stropen en bomen kappen, want dat is echt de klok terugdraaien en alleen voor de ultra korte termijn een oplossing. Ik snap die primaire reactie om in leven te blijven volledig, want de nood is vaak hoog. Het verbrandt echter wel het ‘spaarbankboekje’ met toekomstige opbrengsten, waarmee een gezonde natuur met aantrekkelijk wildlife en zorgvuldig uitgevoerd toerisme kan worden vergeleken.

Afbeelding van het ecolodge boek Africa's Finest

 

Onze speciale gast bij de lancering van de Thika Foundation, veelvoudig conservation laureaat Colin Bell, verkondigde het al: “By going on safari, you directly donate towards conservation”. Lees meer over het spraakmakende project dat Colin opzette en financierde en aan de wereld gepresenteerd werd in het fabuleuze boek Africa’s Finest, waarvoor Thika Travel zich mede garant stelde, zodat dit in eigen beheer uitgegeven kon worden. Hierin worden die safaricamps in Afrika beloond voor hun moed en onophoudelijke energie om in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschappen een duurzame toekomst te genereren uit toerisme voor de natuur, het wildlife en die communities.

Hyancith Macaw Pagegaai in de Pantanal

Meer dan tijgers en jaguars!

Het blijft gelukkig niet beperkt tot Afrika, alhoewel daar wel heel veel gebeurt. In India zien we vergelijkbare initiatieven. Daar worden safarilodges die zich verdienstelijk maken op het gebied van duurzaamheid, op gepaste wijze geëerd. En dat gaat heel veel verder dan alleen het succes van de bescherming van de tijgers. Ook in Latijns-Amerika zijn in de laatste twee decennia geweldige sprongen voorwaarts gemaakt en doen ze vaak niet onder voor hun Afrikaanse collega’s. Niet alleen in jarenlange koploper Costa Rica of met de prachtige initiatieven in Brazilië, Ecuador en Peru. Ook Chili en Argentinië zijn de stille krachten op dit gebied, zeker qua communicatie over hun successen. Binnenkort kom ik daar graag in meer detail op terug.

Hopelijk brengt deze diepe crisis dat meer mensen bewuste keuzes maken op reisgebied en zo een positievere impact willen maken met hun bestede euro’s. Vaak gaat dit hand in hand met intensievere ervaringen, ook bijvoorbeeld op het gebied van wildlife beheer of andere (community) projecten.

Close-up van een gorilla in Oeganda

Zij een voortbestaan, u de garantie

‘Ons deel van het toerisme’ is echt zó anders en veel complexer dan een gemiddelde vakantie bestaande uit slechts een vlucht of trein/autoreis met accommodatie. Voor de vele betrokkenen is het van het grootste belang dat ze kunnen uitkijken naar gasten in de nabije toekomst. Schuif uw reis door of plan een nieuwe. Uw betalingen en vouchers zijn gegarandeerd door onze deelname aan de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) of gedekt via onze insolventieverzekering via de VVR in België. Dat geld kan dan doorgestort worden naar uw bestemming, waarmee onze partners hun personeel in dienst kunnen houden en de velen die van dit personeel afhankelijk zijn – letterlijk – een voortbestaan bieden. Sociale vangnetten en subsidies zoals bij ons, zijn er zelden. Zo kan men zich blijven committeren aan conservation inspanningen.