Auteur
Freek Vermeulen
0 Reacties
Freek Vermeulen

Kunt u het zich nog herinneren? In 2002 zond de BBC de documentaire “Life of Mammals” uit, waarin Sir David Attenborough beelden liet zien van een luipaard die ’s nachts door de straten van een Indiaas dorp struinde. De documentaire Planet Earth II in 2016 bracht ons wederom schitterende beelden van luipaardfamilies, die in harmonie leven tussen de Rebari stammen van oostelijk Rajasthan. De beelden kwamen uit Bera, een klein dorpje in de woestenij ten zuidoosten van de stad Jodhpur.

Hier wordt het landschap gevormd door droge vlaktes, met acaciabomen omzoomde akkers, drooggevallen rivierbeddingen en rotsheuvels. En naar deze laatste gaat onze aandacht uit. De rotsformaties bestaan uit geërodeerd graniet van verschillende lagen. Overal ziet u spleten en grotten, perfect voor de luipaard om te slapen, hun jongen groot te brengen  en te schuilen tegen de soms verzengende hitte in deze streek. Ik maakte een safari vanuit mijn lodge – de meest fantastische en productieve die ik me kon voorstellen!

Luipaarden van Bera

Vanuit mijn bungalow zag ik de eerste rotsheuvel al liggen, op nog geen honderd meter van de lodge. Toen de chauffeur de jeep parkeerde, langs de kant van een onverharde weg, keek ik vragend om me heen. Achter ons een akker waar een boer met zijn tractor de grond omploegde. Over de weg passeerden verschillende wandelende mensen en brommers. Vanuit een tempel in de verte klonk een aanhoudend zingend gebed. Niet echt de setting voor een avontuurlijke gamedrive! “Rijden we niet verder?”, vroeg ik. De gids zei niets en wees met een glimlach op een opening, hoog op de rotsheuvel. Jawel, nog geen tien minuten op safari en ik zag mijn eerste luipaard! Op een klein plateau tussen de begroeiing, onder het oog van iedereen, en ze sliep.

Welpjes in Beweging

Maar niet voor lang, want er kwam beweging. Het luipaardvrouwtje was vergezeld van twee welpjes van drie maanden oud. De kleintjes werden ongeduldig en wilden spelen. Nadat ze afgelikt waren konden ze op pad. Onder het wakend oog van moeders, die ons nauwlettend in de gaten hield, verlieten ze hun veilige schuilplaats. In de avondschemering genoot ik van de aanblik van de spelende (tikkertje, verstoppertje, stoeien) welpen en realiseerde me dat dit een van de mooiste safari’s van mijn leven was.  Tijdens dezelfde rit zagen we nóg twee luipaarden. Ooit zoveel exemplaren gezien in één gamedrive in Afrika?

Noot: in dit deel van Rajasthan leven luipaarden en mensen op een unieke wijze in harmonie met elkaar. De luipaarden van Bera voeden zich  normaliter met wilde zwijnen, apen en pauwen, maar hun gemakkelijkste prooi is gedomesticeerd vee. Boeren worden gecompenseerd door de lokale overheid – helaas niet altijd voldoende. Gaat u in India op safari met Thika Travel? Dan doneert u automatisch € 25,00 per persoon. Dit geld komt ten goede aan de lokale gemeenschap, om hen te helpen hun verloren gegane veestapel aan te vullen.

India-expert Freek was op studiereis in India, en hield zijn belevingen bij. Wilt u zelf op avontuur in Rajasthan? Neem dan nu contact op!

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Op zoek naar het wildlife van India

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.