Auteur
Karin Engelfriet
0 Reacties
Karin Engelfriet

Tijd voor wat positief natuurnieuws! Om de haverklap horen we over diersoorten die op het punt van uitsterven staan of lezen we slecht nieuws over het milieu en de natuur. Er zijn gelukkig ook verhalen die goed aflopen. Want er zijn mensen die de moed niet opgeven en erin slagen de laatste dieren van een soort te beschermen, of de soort in gevangenschap te laten voortbestaan.

Zin in een positief verhaal over de natuur?

U leest het in het boek Hoop voor dier en wereld van Jane Goodall en ik raad deze van harte aan. De inmiddels 86-jarige Jane heeft 26 jaar van haar leven gewijd aan het onderzoek naar de chimpansees van het Gombe Stream Nationaal Park in Tanzania. Eén van haar grootste bijdragen daarbij was de ontdekking dat de chimpansee als enige diersoort werktuigen maakt en gebruikt. Van een takje maken ze een soort hengel die in gaten van termietenhopen gestoken kan worden om termieten mee te vangen. Voordat Jane deze ontdekking deed, werd gedacht dat alleen mensen werktuigen gebruikten.

Jane Goodall en chimpansee Flint

In 1986 zag Jane in dat de het leefgebied van de chimpansees werd bedreigd en dat ze zich zou moeten gaan inzetten voor de toekomst van de soort. Hieruit ontstond het Jane Goodall Instituut. Het Instituut richt zich op de duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebieden. Vandaag de dag doet zij dit nog steeds door – vóór corona beperkingen en ondanks haar hoge leeftijd – de wereld af te reizen en voorlichting te geven over de gevaren die de chimpansees met uitsterving bedreigen. En ze vertelt over de vele andere gerelateerde milieuproblemen en over haar hoop dat de mensheid uiteindelijk in staat zal zijn de problemen, die zij op de aarde heeft veroorzaakt, te overwinnen.

Die hoop is ook waarover ze schrijft in het boek Hoop voor dier en wereld. In plaats van het slechte nieuws, verzamelde ze verhalen die wél goed afgelopen. Want dat lukt vaker dan we in de krant lezen, zoals Dr. Goodall in dit spannende boek laat zien. Het boek is in het Nederlands vertaald en is te koop bij uw lokale boekhandelaar, die u momenteel ook heel graag als klant verwelkomd!

Jane Goodall tijdens een lezing in Nederland

Meer verhalen van Jane Goodall

Een andere aanrader van haar hand is “Harvest for Hope” over mindful eten. In dit boek beschrijft ze een krachtige en ver strekkende visie op de gevolgen van de manier waarop we ons voedsel produceren en consumeren. Het boek is nog niet naar het Nederlands vertaald, maar een Engelstalige versie is online te bestellen (tip: ook als audio-boek). Via de volgende link kunt u Jane Goodall een stuk horen voorlezen: Harvest for Hope.

Naast het lezen van verhalen, zijn er ook verschillende documentaires te bekijken. U ziet de documentaire Jane uit 2017 op Netflix of begin hieronder vast met Jane Goodalls Wild Chimpanzees uit 2002.

Meer over chimpansees

Tenslotte, als u er nog geen genoeg van kunt krijgen, kunt u verder lezen over de wereld van de chimpansee. Mijn collega Freek schreef eerder een korte blog over onderzoek naar de gebarentaal bij chimpansees en een erg bijzonder moment in het laatste stadium van het leven van een bekende Nederlandse chimpansee maakt u mee in deze video: