Auteur
Hannie Coers
0 Reacties
Hannie Coers

In deze bijzondere tijd waarin momenteel niet gereisd kan worden, maken veel mensen zich zorgen over hoe het met iedereen gaat. Dit gebeurt niet alleen in Nederland maar ook, om maar wat te noemen, in Kenia. Hier maakt men zich niet alleen zorgen om elkaar maar ook over de natuur en de dieren. Want hoe wordt de bescherming van de natuur en de dieren in stand gehouden als er geen toerisme is?

Masai Mara kijkt uit over weids landschap in Kenia tijdens safari

Inkomsten uit het toerisme

Natuurlijk hoop ik dat we op korte of langere termijn het reizen naar bijvoorbeeld Afrika weer kunnen oppakken. Dat dit er anders uit zal zien als voor het coronatijdperk staat voor mij als een paal boven water. Maar het genieten van de uitgestrekte vergezichten, de spanning van het volgen van verse sporen van een groep leeuwen tijdens een wandelsafari en de interactie met de lokale bevolking zullen niet veranderen. Toerisme genereert een belangrijke bron van inkomsten. Zo kunnen de lokale Masaai- en plattelandsgemeenschappen voorzien in dagelijks levensonderhoud. Met de inkomsten uit het toerisme bekostigen de safarilodges ook conservation en community projecten. Als deze inkomsten bij de lokale bevolking wegvallen, wordt er gezocht naar een alternatief dat helaas vaak in de vorm van stroperij is.

Twee rangers bevrijden een van de Rekero leeuwen van een strop. Ook nu moeten we dieren in Kenia beschermen.

De Rekero Boys

Graag deel ik een verhaal over stroperij waarbij één van de Rekero Boys slachtoffer werd en waaruit het belang van rangers blijkt. De Rekero Boys is een groep van drie dominante mannetjesleeuwen die leeft in de Ol Kinyei Conservancy in de Masai Mara. Nu er geen toerisme is vanwege de pandemie, rijden de safarivoertuigen niet langer met natuurliefhebbers door de Ol Kinyei Conservancy. Daarom is het van vitaal belang dat rangers patrouilles blijven uitvoeren om het wild te beschermen.

De rangers van Porini Mara Camp trekken er dagelijks op uit. Tijdens één van deze patrouilles vinden ze aan de oostkant van het gebied Green Eyes, één de Rekero Boys, met een stalen draad van een strik om zijn nek. Om de leeuw te kunnen redden werden de dierenarts van Kenya Wildlife Service en een onderzoeker van Mara Predator Conservation Program ingeschakeld om Green Eyes van de strik te bevrijden. Het kost uiteindelijk drie dagen voordat hij ‘gedart’ kan worden en de strik wordt verwijderd. Green Eyes heeft er gelukkig niets aan over gehouden. Zoals de onderstaande beelden van 30 mei laten zien heeft hij zich inmiddels weer bij zijn twee broers gevoegd:

Hoop voor de toekomst

Ik blijf graag optimistisch en hoop dat we snel weer mooie droomreizen met en voor u mogen verzorgen. Reizen waarbij het belang van conservation ook een rol speelt. Door onze commitment aan bepaalde lodges en camps, draagt u met uw reis een steentje bij aan natuurbehoud en betrokkenheid van de lokale bevolking.