Auteur
Karin Engelfriet
0 Reacties
Karin Engelfriet

In de 22 jaar dat ik bij Thika werk, heb ik diverse keren Argentinië mogen bezoeken. Met mijn liefde voor muziek en dans heb ik verschillende mooie tango-shows in Buenos Aires bezocht. Maar de laatste keer dat ik in de hoofdstad van de tango was heb ik pas de echte tango ervaren! Ik ging samen met een gepassioneerde tango-liefhebber een kijkje nemen in de milonga’s (lokale dansgelegenheden).

Deze zalen/buurtclubs ontstonden aan het begin van de twintigste eeuw. In de gloriejaren van de tango in Buenos Aires, in de jaren 1930-1950, leek het of iedere bewoner van de stad (ook wel porteño’s genoemd) aan tango deed. Het was een heel belangrijk onderdeel van de eigen identiteit geworden. Men ging op zijn minst wekelijks een keer naar een milonga. En nu leeft dit nog steeds! Met het onderstaande filmpje krijgt u een eerste beeld van een milonga in Buenos Aires.

Liefde voor de muziek en dans

Mijn gids, in het dagelijks leven hotelmanager, wil uit pure liefde voor de muziek en de dans de beleving van de ware tango meegeven aan bezoekers van zijn land. Naast zijn dagelijkse werk, neemt hij in de late avonduren zijn gasten mee naar twee heel verschillende zalen. De eerste milonga was een kleine zaal met een nogal officiële sfeer. De (veelal oude!) mannen lopen rond en vragen de dames die op een rijtje langs de dansvloer zitten ten dans. Steeds drie dansjes en dan start moderne popmuziek als teken dat iedereen weer afscheid moet nemen. De tweede versie was een grotere zaal met een lossere sfeer. Iedereen kent elkaar uit de buurt en zit gezellig met elkaar aan tafel en tussendoor word er gedanst.

Zo krijg ik een goed beeld van verschillende vormen. Mijn gids vertelt enthousiast over de oude gebruiken die hier nog steeds leven. Zoals het speciale oogcontact tussen de mannen en vrouwen, om af te spreken voor de volgende dans. Dit gaat vaak zo heimelijk, dat wij als westerse bezoekers het niet in de gaten hebben. Een fascinerende onbekende wereld voor ons. En ik vond het prachtig om te zien hoe de veelal oude mannen volop van het leven genieten op de dansvloer.

Stellen dansen in een milonga in Buenos Aires

Zelf aan de slag met de tango?

Wilt u thuis meer leren over de geschiedenis, maar ook enkele basispasjes, van de tango? Er is een gratis online cursus van Kristin Wendland, Professor Pedagogie op de muziekafdeling van de Emory University Atlanta. Na het volgen van de twee modules met video’s, teksten en een quiz, kunt u in zes uur in het bezit komen van een heus certificaat van de universiteit. Via deze link kunt u deelnemen aan de cursus.