Auteur
Arjan Westhoff
0 Reacties
Arjan Westhoff

Veel landen kozen een nationaal dier dat symbool staat voor het land en vooral voor de eigenschappen van de bevolking. De leeuw (voor zowel Nederland als Vlaanderen) is natuurlijk een bekende en zo heeft Kroatië de boommarter, Griekenland de dolfijn en Roemenië de lynx. Maar weet u ook wat de nationale vogels van deze landen zijn? Wij weten ze in ieder geval van onze bestemmingen in Latijns-Amerika en selecteerden voor u de kleurrijkste en de meest imposante.

1. De kleurrijke quetzal

Voor veel vogelliefhebbers is de quetzal de mooiste uit de trogonfamilie. Hij komt voor in de verschillende nevelwouden van Midden-Amerika. De kleurrijke quetzal wordt het meeste gezien in de nevelwouden rond Monteverde en in Cerro de la Muerte in Costa Rica. U zou daarom wellicht verwachten dat de quetzal de nationale vogel is van Costa Rica, maar niets is minder waar! Het is namelijk de nationale vogel van Guatemala.

2. De Grays lijster

Als de quetzal bij Guatemala hoort, wat is dan de nationale vogel van Costa Rica? Dat is de Grays lijster. Deze is duidelijk niet gekozen vanwege zijn mooie kleuren, maar wel dankzij zijn zangtalent. Wellicht omdat in Costa Rica de vogels moeilijk te spotten zijn vanwege de dichte begroeiing van de wouden. Te horen zijn ze daarentegen des te beter, hieronder krijgt u alvast een voorproefje.

3. De illustere harpij-arend

In buurland Panama hebben ze de illustere harpij-arend gekozen als nationale vogel. Het is één van de grootste arenden ter wereld en leeft in laagelandregenwouden in Midden- en Zuid-Amerika. In Panama heeft u kans om deze vogel te zien in het tropisch regenwoud van de ongerepte regio Darién. Bekijk dit filmpje eens:

4. De fraaie Hoatzin

Een van mijn persoonlijke favorieten is de Hoatzin of stinkvogel. Ik heb deze prachtige vogels gezien in het Amazonegebied van Ecuador. Hij wipt van tak tot tak, vliegen doet hij niet graag. Met fraaie pluimveren op zijn kop en zijn prachtige geel, oranje, rood en bruin gekleurde verentooi, is de Hoatzin een lust voor het oog. Het is de nationale vogel van Guyana, maar wordt meer gezien in Suriname en in het Amazonegebied van Ecuador.

De Hoatzin, nationale vogels in Peru

5. De reusachtige andescondor

Met een spanwijdte tot 3,20 meter is de andescondor een reusachtige verschijning. Deze gier kan wel 1,30 meter lang worden en wordt – de naam zegt het natuurlijk al – gezien in de Andes van Venezuela tot het uiterste zuiden van Chili. Eén van de beroemdste uitkijkpunten waar u van zeer dichtbij andescondors ziet, is Cruz del Condor in de Colca Canyon in het zuiden van Peru. Het is de nationale vogel van Chili, Colombia en Ecuador. In dit laatste land is een opvangcentrum ter bescherming van de andescondors. U kunt er naar toe vanuit de Haciënda Zuleta, een van de mooiste haciënda’s van Ecuador.

Andescondor in de lucht, nationale vogel van Chili, Colombia en Ecuador

6. De dansende rotshaan

In de steden van Peru gaat u uiteraard niet veel vogels zien en horen. Maar de panfluit, vergezelt van troms, zal zeker niet ontbreken. Voor veel locals reden om een dansje uit te voeren. En dat is ook precies waar de Cock of the Rock (of de rotshaan) om bekend staat. Ik heb de beroemde dans van de rotshaan zelf mogen zien in het Manu nevelwoud. Een prachtige plek om naar toe te rijden vanwege de smalle wegen, diepe ravijnen en het uitzicht op het oneindige groene woud. Wie de dans van de rotshaan gezien heeft snapt direct waarom dit de nationale vogel van Peru is.