Auteur
Frank Ranzijn
0 Reacties
Frank Ranzijn

Velen boven de 40-50 jaar oud zullen het boek en de film Out of Africa wel kennen. Een roman over Karen Blixen die verliefd werd op de wildjager Denys Finch Hatton in het koloniale Oost-Afrika van de jaren tien tot dertig van de vorige eeuw. Velen van ons zullen misschien niet weten dat ‘Out of Africa’ ook een veel gebruikte term is wanneer we een beeld schetsen van de ambiance tijdens een safarireis. Het betreft het iconische beeld van een basic, maar romantisch tentenkamp. Middenin de ruige natuur van Afrika gelegen. Waar het kampvuur altijd brand en mensen nippend aan een drankje uitkijken over de uitgestrekte vlaktes. Een safarikamp in ‘Out of Africa’ stijl genaamd!

Binnenkant van een safaritent in koloniale jaren twintig stijl

Weg mijmeren naar vervlogen tijden

Het was de Britse expat-elite in Kenia die safari een nieuwe betekenis gaf. In de jaren twintig van de vorige eeuw werden zij overvallen door eenzaamheid, verveling en vrijheid. Op zoek naar afleiding in de afgelegen gebieden van Kenia ontstond, bij de anders zo keurige Britten, een lifestyle van uitbundige feesten, jachtpartijen, onderlinge intriges en andere nevenactiviteiten die het daglicht niet konden verdragen. Een losbandige en decadente leefwijze (zoals wij nu zouden omschrijven) zorgde al snel voor de bijnaam the happy view settlers. Hun safari bestond uit een stoet van paard en wagen, begeleid door een leger Somaliërs die zorgden voor de inwendige mens. De complete huisraad ging mee de bush in. Van het duurste porselein tot het beste tafelzilver.

Kijk voor een sfeerbeeld van dit koloniale tijdperk eens naar een korte clip uit de film:

Wereldberoemde locaties

Een aantal van de beroemde locaties waar Out of Africa is opgenomen zijn ook straks, na de huidige turbulente periode, weer gewoon te bezoeken. Zo hebben de Muthaiga Country Club en het Karen Blixen House in Nairobi een prominente rol in het filmepos van de vroege safariperiode. Veel van de safaribeelden zijn geschoten in de Masai Mara. Wie ooit eens te gast is geweest in het Karen Blixen Camp in de Mara North Conservancy zal de omringende landschappen zeker herkennen. Eén van de beroemdste scenes in de film is waar Meryl Streep en Robert Redford picknicken tegen een berghelling. Dit is de huidige locatie van Angama Mara, een van Kenia’s meest luxueuze safarikampen.

Twee mensen kijken uit over het landschap van Kenia tijdens een picknick in Out of Africa stijl