Auteur
Arjan Westhoff
0 Reacties
Arjan Westhoff

Lima wordt door menigeen ‘de culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika’ genoemd. Iedere keer als ik weer in Lima ben, moét ik een tafeltje reserveren in steeds een ander restaurant. Ik hou van afwisseling tijdens mijn reizen en dat geldt zeker ook voor lunches en diners. Gelukkig ben ik daarvoor in Peru – en Lima in het bijzonder – op de perfecte plek. Maar hoe komt het dat er in Peru zoveel keus is en zoveel kennis is over voedsel? En waarom zijn er in Peru zoveel toprestaurants? 

Superfood

Aardappelen en quinoa worden al eeuwenlang gebruikt in de Peruviaanse keuken. Wist u dat aardappelen, mais, cacao en tomaten hun oorsprong vinden in Peru? Traditionele Andesgerechten zijn door de tijd heen beïnvloed door de Spaanse-, Arabische- en Aziatische keuken, én chef-koks in Peru hebben het voordeel dat ze een enorme keuze in product hebben. Zo zijn er in Peru ruim drieduizend soorten aardappelen. Genoeg ingrediënten  om te experimenteren en een uniek gerecht te presenteren met uiteenlopende smaken die perfect met elkaar gecombineerd worden.

Toprestaurants

Vooral in Lima, maar ook in Cusco en de Heilige Vallei, vinden we toprestaurants in overvloed. Elk jaar prijken er op de lijst van vijftig beste restaurants ter wereld minstens twee Peruviaanse restaurants in de top tien. In het jaar 2019 zijn dat Central (nummer zes) en Maido (nummer tien), beide in Lima. Central is gespecialiseerd in Peruaanse gerechten, Maido richt zich op de Nikkei cuisine. In Cusco mag u Cicciolina niet overslaan. De naam doet  Italiaans aan, maar bij Cicciolina geniet u van Andesgerechten en mediterrane ingrediënten. Liever vegetarisch? Ook dan is er volop keus in Peru. Ga eens naar Greens Organic in Cusco, beroemd om haar quinoa, kiwicha en tarwi.

Proeverij

Vreemd en verrukkelijk: in Peru zijn er soms in onze ogen vreemde gerechten te vinden. Maar we kunnen ze van harte aanraden. Wat dacht u van anticuchos de corazon, ofwel gegrild runderhart? Of misschien een heerlijk stukje filet van cuy, ofwel cavia? Toegankelijker is wellicht ceviche (rauwe vis in tijgermelk), lomo saltado (vleesgerecht met Peruaanse aardappelen en rode uien) en aji de gallina (een pittig kipstoofpotje). Voor al deze typische gerechten hoeft u trouwens niet naar een kostbaar restaurant. In Lima gaat u naar de Mercado Central en dineert u in een lokale peña. Zo doen de locals het ook.

Elk jaar vindt in Lima het culinaire festival Mistura plaats. Een feest voor het oog én de maag. U heeft de kans om veel Peruviaanse gerechten te proeven, maar ook die van gastlanden die op Mistura een plekje krijgen. Bent u benieuwd naar culinaire rondreizen door Peru? Laat het ons weten!

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Hoe reist u door Peru?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.