Auteur
Karin Engelfriet
0 Reacties
Karin Engelfriet

Wat een bijzondere ervaring! Met mijn gids ging ik naar Callao, nog niet zo heel lang geleden een beruchte criminele havenbuurt in Lima (Peru) waar zelfs de politie geen vat op kon krijgen en waar je dus beter niet kon komen. Maar nu… Een gefortuneerde Israëlische zakenman en kunstliefhebber startte het kunstproject FUGAZ om de buurt te redden en dat heeft een enorm positieve verandering teweeg gebracht. Eén van de toonbeelden van de wijk is Casa Ronald. Dit fraaie historische pand is geheel opgeknapt, er is een mooie winkelgalerij op de begane grond geopend en op de vijf verdiepingen erboven zijn tientallen kunstenaars actief in hun ateliers en tentoonstellingen.

 

De stoere 23-jarige Yarel Jiménez leidt ons rond door “zijn” Callao. Hier is hij opgegroeid. Zijn vader zat in de gevangenis en ook hij raakte in de problemen door drugs en tasjesroof, maar nu is hij één van de jonge “bewakers” van het FUGAZ project. Hij laat ons trots de curieuze winkeltjes en kunstgaleries zien. We bezoeken een winkel met hippe kleding gemaakt door gevangenen en we drinken koffie met heerlijk vers gebak in een voormalige hoedenwinkel. Door de hoge antieke wandkasten met gigantische hoedendozen waan je je helemaal in de 19e eeuw toen rijke dames hier hun chique hoeden lieten maken.

In de straten rondom Casa Ronald sieren muurschilderingen van lokale en internationale straatartiesten nu de muren. Er staat ook een prachtig metalen paard van de wereldberoemde Peruaanse beeldend kunstenaar Víctor Delfín, die ik 9 jaar geleden heb ontmoet in zijn atelier in Lima. Wat leuk om zijn werk weer tegen te komen! De inmiddels 91-jarige is dus nog steeds heel actief. Eerder bleek al dat hij erg sociaal bevlogen was en actief participeerde bij demonstraties tegen de corruptie in zijn land. Nu zet hij zich ook in voor dit sociale project. Onder zijn toezicht is er een tekenklas opgericht voor de allerjongsten van Callao.     

Halverwege de wandeling is Yarel ineens verdwenen in een groot pand, waar hij de houten deuren begint te sluiten. Pas als alle deuren dicht zijn begrijp ik het: er staat een gigantisch (mooi) portret van hem op! Een verrassing van twee kunstenaars die hem wilden bedanken voor zijn inzet. Hij doet z’n petje af om te laten zien dat hij het echt is en als we verder lopen vertelt het stoere bendelid een beetje bedeesd dat hij moest huilen toen hij deze verrassing kreeg…  

 

Mijn rondleiding door de wijk Callao in Peru was een unieke ervaring. Het verhaal van Yarel ontroerde mij en de wijk straalt een gezellige en positieve sfeer uit. Ik was blij verrast door dit onbekende stukje Lima!

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Hoe reist u door Peru?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.