Auteur
Thika Travel
0 Reacties
Thika Travel

In tijden waarin het ene aan COVID-19 gerelateerde verhaal het andere opvolgt, is een groep veelgeprezen internationale natuurfotografen samengekomen om geld in te zamelen. Met de actie ‘Prints for Wildlife’ willen ze lokale gemeenschappen en wilde dieren in enkele van de belangrijkste beschermde gebieden van Afrika ondersteunen. Want er is nog steeds hoop voor een betere toekomst.

Olifant door Amy Shutt voor Prints for Wildlife.

90+ fotografen van Botswana tot Australië

Toen de wereld in maart 2020 op slot ging door de uitbraak van COVID-19 en dit in geheel Afrika leidde tot een abrupte stop in toerisme, een strop voor lokale economieën en een flinke toename in stroperij incidenten, besloten twee fotografen uit Nederland en Oostenrijk actie te ondernemen. Pie Aerts en Marion Payr sloegen de handen ineen om een inzamelingsactie op te zetten om lokale gemeenschappen en wilde dieren te ondersteunen in parken die beheerd worden door non-profit organisatie African Parks.

Pie Aerts en Marion Payr legden contact met een breed netwerk van natuurfotografen om een campagne van ongekende omvang op touw te zetten. Ze vragen om steun voor de bescherming van een aantal kritieke ecosystemen in Afrika. In totaal heeft de groep – bestaande uit enkele van de beste natuurfotografen ter wereld – een online bereik van meer dan acht miljoen volgers op sociale media en zijn ze afkomstig uit achttien verschillende landen.

Portret van een zilverrug berggorilla in Mt Gahinga Oeganda. Foto door Chris Schmid

Inzamelingsactie van 26 juli tot 26 augustus 2020

De inzamelingsactie genaamd ‘Prints for Wildlife’ is gelanceerd op 26 juli 2020. Met meer dan negentig unieke foto’s van veelgeprezen natuurfotografen zoals Marsel van Oosten, Pie Aerts, Federico Veronesi en Shaaz Jung en opkomend talent uit landen als Rwanda, Kenia, Botswana en Zuid-Afrika. Elke fotograaf heeft een beeld aan de campagne gedoneerd. 100% van de opbrengst (na printen) wordt gedoneerd aan African Parks ten behoeve van natuurbehoud van achttien parken en meer dan veertien miljoen hectare grond waar lokale gemeenschappen en wilde dieren van afhankelijk zijn.

De impact van de ‘Prints for Wildlife’ campagne

Inmiddels is de campagne afgelopen en is er een enorme impact gecreëerd. Met de verkoop van 6000+ prints is er $660.200 opgehaald! Mocht u geen print hebben kunnen kopen, maar toch nog willen helpen bij het beschermen van de wilde plekken van Afrika, is dit nog steeds mogelijk. Elke donatie aan African Parks is zeer welkom. Want dankzij alle donateurs is er al veel bereikt, zoals:

– De bescherming van meer dan 11.400 westelijke laaglandgorilla’s en 10.000 olifanten.
– Het terugbrengen van de zwarte neushoorn in parken in Malawi en Rwanda.
– Het vergroten van roofdierpopulaties in acht landen, inclusief het terugbrengen van leeuwen naar Rwanda en leeuwen en cheeta’s naar Malawi.
– Het trainen en uitrusten van een team van meer dan 1.000 rangers.
– Werkgelegenheid, onderwijs en vele andere essentiële diensten verlenen aan tienduizenden mensen.

Over Pie Aerts

Pie Aerts is een Nederlandse documentaire en natuurfotograaf. Door zijn lens onderzoekt hij niet alleen de relatie tussen mens, dier en natuur maar probeert hij tevens een antwoord te vinden op de vraag hoe het kan dat we steeds verder verwijderd lijken te raken van elkaar en van onszelf. De foto’s van Aerts ontketenen een innemend gevoel van verbinding. Al snel ontwikkelt Aerts zich tot één van de meest interessante documentaire fotografen van zijn generatie. Afgelopen maart besloot hij samen met Marion Payr de handen ineen te slaan en deze inzamelingsactie op te zetten, omdat hij ervan overtuigd is dat kunst een krachtig middel kan zijn in het herstellen van die verloren connectie.

Over Marion Payr

Marion Payr is een fotografe woonachtig in Oostenrijk. Na haar eerste reis door Namibië in 2018 werd ze verliefd op Afrika en reisde ze in 2019 uitgebreid door Zambia en Botswana. In 2020 is alles echter anders en kan ze niet meer terugkeren naar Afrika. Dus sloeg ze samen met Pie Aerts de handen ineen om Prints for Wildlife op te zetten. Ze is gepassioneerd door vrouwelijke fotografie en natuurbehoud en probeert deze twee onderwerpen waar mogelijk te verenigen. Met als doel een meer diverse vertegenwoordiging te creëren binnen het gebied van de natuurfotografie.

Over African Parks

African Parks is een NGO die de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt voor het herstel en het lange-termijnbeheer van nationale parken en beschermde gebieden in samenwerking met overheden en lokale gemeenschappen in Afrika. African Parks beheert achttien nationale parken en beschermde gebieden van in totaal meer dan veertien miljoen hectare in elf landen: Angola, Benin, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, de Democratische Republiek Congo, de Republiek Congo, Malawi, Mozambique, Rwanda, Zimbabwe en Zambia.