Auteur
Freek Vermeulen
0 Reacties
Freek Vermeulen

Het is half zes in de ochtend als mijn auto het erf op rijdt van mijn gids Marko. Ik mocht het tijdstip zelf vaststellen – het is uiteindelijk een privé excursie – maar liet de gelegenheid niet voorbij gaan om er het maximale uit te halen en dus met zonsopkomst te vertrekken. Gelukkig heb ik verder alles goed voorbereid: cameratas? Check! Verrekijker? Check! Vogelgids? Check! Dan nog even zonnebrandcrème op smeren, pet op, kaplaarzen aan en klaar.

Verlaten Biesbosch bij zonsopgang in oranje gloed

Bijzondere onderbrekingen van de stilte

Per Canadese kano zakken we het Steurgat af richting de Biesbosch. Wat ben ik blij dat we vroeg zijn vertrokken. Afgezien van het zoemende geluid van de fluistermotor heerst er stilte. De lucht kleurt diep oranje, mistflarden hangen boven het water, soms doemen er gestaltes van zwanen en eenden op. Stilte? Nee, toch niet want al snel bereiken we de Ruigt, met daarachter de Biesbosch met zijn bossen, rietvelden, plassen en oude boeren akkers. De stilte wordt meer en meer onderbroken: kleine karekieten ratelen vanuit het riet, Cetti’s zangers torpederen ons met hun luide roep en de koekoek galmt zijn naam vanuit de toppen van bomen. En dan bereikt me een fluitend riedeltje dat ik in Nederland nog nooit hoorde, en tegelijkertijd schieten er twee gele schimmen weg. Wielewaal, realiseer ik me, die kan ik afstrepen van de lijst! De dag begint goed.

Bootje in de Biesbosch tijdens privé excursie

Zijn we nog in Nederland?

Daar waar je normaal in groepen wordt vervoerd in grote, rumoerige boten is de kano met Marko een verademing. De motor maakt weinig geluid, waardoor dieren niet snel gealarmeerd zijn. Zo zien we van dichtbij een reetje aan de waterkant en ja, tweemaal hebben we het geluk een bever voorbij te zien zwemmen. Nog een voordeel is dat je per kano ook de smalle kreekjes in kunt, op die momenten moet er wel even gepeddeld worden. Dan ontvouwt zich een bijna on-Nederlands landschap, je denkt eerder ergens in de Amazone te zijn aanbeland. Dit zijn de plekjes waar je normaal aan voorbij zou varen. Nu genieten we van absolute rust, ijsvogels op overhangende takken boven het water en een bruine kiekendief die naar voedsel speurt boven de velden.

IJsvogel op een tak met een visje in de snavel

Even de benen strekken

Niet alleen de verhalen over de rol die de Biesbosch aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld, maar ook die over de voormalige boerenbedrijven fascineren me. Voormalige graslanden en akkers zijn nu onderwater gezet en staan inmiddels vol met riet. Dit is de aangewezen plek om even aan land te gaan (waarbij de kaplaarzen goed van pas komen) en de benen te strekken. Al snel komt ons hier een nieuw geluid ter ore. Gehoemp vanuit verschillende richtingen: roerdompen bakenen hun territorium af! En ook nu hebben we geluk, want is het normaliter onmogelijk deze vogels te ontwaren, vliegt er nu een op en maakt een prachtige halve boog langs ons heen om over de bosrand te verdwijnen.

Twee koekoeken in gevecht op een tak

Marko kent alle plekjes. We maken een tweede landing waar hij zijn scope uit zet. Ik kijk door de zoeker en ontwaar een enorme donkere bal in de boom. Het is het nest van de zeearend, en er prijkt een kopje bovenuit met een haaksnavel. Het jong is hongerig en hoeft gelukkig niet lang te wachten, want mama land op het nest en voert de kuiken met restjes vlees of vis. Ook het nest van de visarend wordt getoond, al bevindt deze zich op verre afstand. “De visarenden zijn nu nog aan het broeden, volgende maand als de jongen er zijn gaan ze weer actief jagen en dan worden deze roofvogels vaker waargenomen”, zegt hij.

Roerdomp in de lucht

Wilt u deze tocht ook maken?

De tocht kan met 1 of 2 personen gemaakt worden. De kosten voor deze excursie bedragen € 129 euro voor 1 persoon en € 109 per persoon bij deelname met 2 personen. De Biesbosch is ook vanuit België goed te bereiken, vanuit Antwerpen bedraagt de reistijd iets langer dan een uur. Indien u geïnteresseerd bent, kunt u zich aanmelden via info@thikatravel.com