Auteur
Frank Ranzijn
0 Reacties
Frank Ranzijn

Enkele jaren geleden schreef ik een blog over het luipaard dat ik drie uur lang mocht volgen in South Luangwa National Park in Zambia. De blog over deze bijzondere ontmoeting kreeg als titel ‘het mooiste meisje van de klas’. Nu had ik het geluk om tijdens mijn bezoek aan India een Bengaalse tijgerin te mogen volgen. Tijd voor Deel Twee!

Ochtendbal Van Geluiden

Het belooft een snoeihete dag te worden in Pench National Park in India met 45°C. De duisternis is net overgegaan in een ochtendgloren als we de rivieroever naderen. We zijn de enige aanwezigen op het ‘ochtendbal’ van geluiden van alles wat net is ontwaakt. Vogels, insecten, apen en hoefdieren – ze laten zich allemaal gelijktijdig horen. Een echte kakafonie uit de Indiase jungle! Het zijn deze geluiden die een bezoek aan de tijgerreservaten van India zo bijzonder maken. The Jungle Book bestaat écht!

Collarwali de Tijgerin

Direct bij aankomst aan de rivieroever roept onze parkgids opgewonden “Collarwali!” Een tijgerin wacht ons op aan de overkant van de rivier, alsof ze met opzet wacht op een publiek voor haar show. Ze steekt met haar prachtige kleurrijke vacht af tegen de rotsen en de zandbank, alsof ze haute couture draagt en de eregast is van dit bal. Af en toe kijkt ze ons rustig aan. Collarwali de Tijgerin is beduidend minder onder de indruk van ons dan wij van haar zijn.

Als een statige dame staat ze daar in haar koninkrijk, de jungle van India. Onze gids begint zachtjes en met respect te vertellen over deze tijgerin. Ze is een levende legende in het park en regeert al twaalf jaar lang over haar territorium. Ze heeft inmiddels een leeftijd van vijftien jaar en komt hiermee in de laatste fase van haar leven. En dit terwijl ze op het moment wederom een nest van drie welpen grootbrengt… Iets wat zij al met 26 welpen heeft gedaan. Volgens de kenners een absoluut record!

Dagelijkse Rituelen

Een ontmoeting met een tijger is vaak kort dus de camera’s klikken erop los. Wat we dan nog niet weten, is dat we haar ruim twee uur lang zullen kunnen volgen in haar dagelijkse rituelen. Ze geeft ons een prachtig inkijkje in haar gedrag en dit zonder zich ook maar iets aan te trekken van onze aanwezigheid. Ze is duidelijk zonder gene de enige echte dame van de aanwezige gasten! We zien haar speuren naar prooi, dan weer scherp luisteren naar geluiden uit de jungle en zelfs  een poging doen om een ochtendontbijtje te versieren. Haar belangrijkste missie? Daar ze de afgelopen maanden druk was met haar kroost, is het tijd dat iedereen weer weet dat zij heerst over dit grote gebied. Bijna iedere boom aan het bospad wordt voorzien van een geurvlag, en dat honderden meters lang. 

De Laatste Dans

We zien duidelijk dat ze in een rechte streep het park doorkruist, richting het nest waar haar welpen verborgen zijn. Ze is de hele nacht op jacht geweest. We rijden langzaam en op respectvolle afstand achter haar aan. Soms raken we haar even kwijt, om haar op een volgend punt in het bos weer op te pikken. Hier komt de kennis en ervaring van onze gids echt tot uiting. Hij weet precies hoe ze zal lopen en welke route ze zal kiezen. Na twee uur zijn we nog steeds de enige ooggetuigen van dit majestueuze dier. Hoe dit geluk ons heeft toe kunnen vallen… Wie zal het zeggen. Misschien waren wij gewoonweg de enige genodigde! Voor mij was Collarwali ‘de dame van het bal’ en één van de mooiste wildlife sightings die ik ooit in de bush heb meegemaakt. Collarwali, bedankt voor je uitnodiging!

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Wat wilt u doen in India?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.