Auteur
Frank Ranzijn
0 Reacties
Frank Ranzijn

Op 11 maart 2020 vertrok ik voor Thika naar Ethiopië. Ik ging kennismaken met een voor mij nieuw land en met een aantal bijzondere ‘bloemenemmer’ avonturen die dit land rijk is. De eerste serieuze signalen dat er een vreemd nieuw virus de kop op stak waren er vanuit China. Toch zag de wereld er nog heel rooskleurig uit; Nederland kende nog nooit een zo laag werkloosheidspeil als begin maart 2020. Nu, acht weken later, is de wereld tot stilstand gekomen en hebben we het over een anderhalve meter-economie. Opeens lijken reizen naar bestemmingen waar we allemaal een enorme passie voor hebben heel ver weg. Kunnen we terug naar de natuur die ons zo hard nodig heeft? En hoe?

Leeuwen in de woesten in Namibië

Hoe gaan we reizen na corona?

Na de coronacrisis zal er een nieuwe realiteit zijn. Wij mensen, en zeker Nederlanders, zijn echte wereldreizigers die hun hart en passie volgen wanneer de kansen zich voordoen. Ik kan mij persoonlijk niet voorstellen pas over enkele jaren weer tussen de leeuwen en olifanten te lopen. Mijn jaarlijkse dosis wilde dieren, waaraan ik nu eenmaal  verslaafd ben… En nee, reizen zal voorlopig niet meer hetzelfde zijn. Nieuwe protocollen en gezondheidsmaatregelen – al dan niet versterkt met een vaccin – zullen zich gaan aandienen. Onze motivatie om weer een bijdrage te kunnen en mogen leveren aan de bescherming van natuur en dieren zal verder stijgen. Waarbij de betrokken leefgemeenschappen ook niet mogen worden vergeten. Onze aanwezigheid ter plaatse is cruciaal voor het beschermen van kwetsbare biotopen op lange termijn.

Jeep met een persoon staat onder een boom. Safari reizen na Corona

De anderhalve kilometer-safari

Het idee voor de anderhalve kilometer-safari dient zich aan en dit is wat ons betreft zeker een mogelijkheid! Natuurlijk is het gezond en veilig kunnen vliegen naar een eindbestemming de eerste vereiste. Voorlopig is dit nog even toekomstmuziek, maar hopelijk kunnen we daarna met ons eigen reisgezelschap in een klein vliegtuigje stappen om rechtstreeks naar onze droomplek in de natuur te vliegen. We vermijden meerdere luchthavens en blijven langer op een plek. Zo komen we echt in contact met alles wat de natuur ons te bieden heeft. Gewoon een week of langer oer-Hollands genieten van elkaar en wat de natuur ons zal presenteren.

Privévilla met zwembad in de bush in Kenia

Privévilla’s in de bush zijn de perfecte uitvalsbasis voor een verblijf waar geen enkele inmenging is van andere gasten. Natuurlijk hebben we de beschikking over een eigen voertuig en privégids, zodat we met gemak 1,5 kilometer afstand kunnen houden van andere homo sapiens. Maaltijden gebruiken we in de eigen bushvilla en het kampvuur wacht alleen op ons. We hebben eindelijk de tijd om echt kennis te maken met natuurbehoud, community-projecten en wat te doen aan de conflicten tussen mens en dier.

Naar mijn bescheiden mening een mogelijke manier voor een voorzichtige herstart op termijn in fragiele gebieden. De natuur heeft ons nodig, niet alleen nu maar vooral straks. Over het belang van het helpen van de natuur en de lokale communities in tijden van de coronacrisis schreef Thika Founder Joost al eerder een blog. Zijn verhaal leest u via deze link.