Auteur
Freek Vermeulen
0 Reacties
Freek Vermeulen

Wat spreken ze toch tot de verbeelding, treinreizen door de bergen. Het is waarschijnlijk de bewondering voor het staaltje vakmanschap dat 19e eeuwse ingenieurs aan de dag legden: afgraven van steile berghellingen, uitgraven van numerieke tunnels en overspanning van rivierdalen door boogbruggen. Het kostte onnoemelijk veel werk en tijd. In Sri Lanka was het niet anders.

Toch was het de Britten er alles aan gelegen om het uitgebreide railnetwerk aan te leggen, want de thee en specerijen moesten naar de haven van Colombo worden vervoerd voor de export. Nog altijd is het spoor in gebruik. Niet alleen de lokale bevolking stapt dagelijks aan boord; het is ook een fantastische manier om het land als toerist te ontdekken!

Het mooiste traject loopt door het theedistrict. Van Hatton naar Nuwara Eliya, van Nuwara Eliya naar Ella en van Ella uiteindelijk naar het stationnetje van Demodera. Een bergachtig gebied in Sri Lanka; nog altijd ben je met de trein sneller als dat je met de auto gaat. Vanzelfsprekend zie je onderweg veel theevelden, maar dat niet alleen. Tussen Nuwara Eliya en Ella voert de treinrit door restanten regenwoud die ooit het hele eiland bedekte maar hier moest wijken voor de theeteelt. Tussen Ella en Demodera rijdt de trein over de spectaculaire Nine Arches Bridge, een architectonisch hoogtepunt van het traject. Op het hoogste gedeelte van het traject, op 1850 meter boven zeeniveau, rijdt de trein vaak letterlijk door de wolken.

De treinreis door Sri Lanka is bijzonder! Als u in contact wilt komen met de lokale bevolking, kunt u het beste een stoel in de tweede klasse boeken. Voor u het weet wisselt u ervaringen en verhalen uit. Vanuit het raam maakt u de mooiste foto’s. Of u wandelt naar het balkon, waar de deur wagenwijd open staat en u gemakkelijker kunt fotograferen. Als u écht verzekerd wilt zijn van een comfortabele zitplaats boekt u eerste klasse, in vaak prachtig klassieke wagons. Sommige hebben zelfs panoramaramen aan de voor of achterkant, dan kijkt u rechtstreeks het spoor op.

Veel stationnetjes waar u langsrijdt ademen de sfeer van vroegere tijden. Oude perronlorries, karakteristieke wachtruimtes en houten zitbanken, een perronwacht die netjes de vlag wappert wanneer de trein zich in beweging zet… Ook niet veranderd: nog altijd wordt de trein gebruikt als transportmiddel voor goederen, die worden opgeladen tijdens de stops. Er is altijd van alles te zien – inherent aan uw hele bezoek aan Sri Lanka!

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Hoe ontdekt u Sri Lanka?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.