Auteur
Frances Schlingemann
0 Reacties
Frances Schlingemann

Eind 2017 was het eindelijk zo ver. Na een aantal vergaderingen, die bulkten van de positieve vibes passeerde de notaris belangeloos de oprichtingsacte van de Thika Foundation. Het basisidee voor een stichting was ontstaan uit een sequentie van verzoeken om advies en hulp van een groeiend aantal Thika klanten wat het beste gedaan kon worden met giften die zij wilden doen aan mensen, die zij ontmoet hadden tijdens een reis met Thika Travel, of aan een project waarmee ze op de bestemming mee in aanraking gekomen waren.

Sommigen hadden bij eerdere reizen al eens ‘hun neus gestoten’, omdat het moeilijk was te traceren hoe die giften terecht kwamen. Anderen waren juist erg enthousiast van zulke directe, vaak zeer warme contacten zo direct met de ontvangende partijen. Hoe anders dan wanneer hun jaarlijkse donatie aan de grotere Goede Doelen in het ‘grote geheel’ leken te versmelten en daarmee het contact met het beoogde te missen.

Dat hadden wij als bestuursleden allen ook zo ondervonden. Dus toen Joost Tania ons benaderde om vorm te geven aan een ‘eigen’ stichting, die zelf de touwtjes in handen kon hebben, waren we gauw om.  De leden van het Bestuur van de Thika Foundation zijn regelmatig klant bij Thika Travel. De juridische, financieel/fiscale en zakelijke expertise in het Bestuur wordt ondersteund door René van der Duim, die ons als onafhankelijk deskundige en Hoogleraar Duurzaam Toerisme aan de Universiteit van Wageningen. Zijn werk bracht hem in contact met veel vergelijkbare projecten en zijn teams hebben o.a. onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het kleinschalig, hoogwaardig toerisme voor de lokale communities in Kenya en Namibië en further afield. Wij allen stellen onze tijd, kennis en energie volledig belangeloos (in de statuten vastgelegd) ter beschikking. Joost zit als lid qq namens Thika Travel in het Bestuur. De Thika Foundation staat nadrukkelijk volledig los van Thika Travel en andere commerciële belangen. Voor ieder Bestuurslid essentieel.

Africa’s Finest & Fondsenwerving

Het bovenstaande is natuurlijk niet de ware reden om deze blog te schrijven! Goede Doelen hebben nu eenmaal altijd als taak om fondsen te werven en die uit te zetten bij projecten die bij hen passen. In onze visie vallen die projecten in het raakvlak van de lokale communities met het wildlife in de fragiele, bedreigde natuur waar beiden samen leven, in de bestemmingen van Thika Travel.

Cover van het ecolodge boek Africa's Finest

 

Dit voorjaar ontving een brede selectie recente en regelmatige Thika klanten, ter begeleiding van de lancering van de Thika Foundation, het indrukwekkende boek ‘Africa’s Finest’, waarin de duurzaamheidsboodschap krachtig ondersteund werd met spectaculaire natuurfotografie. Daarmee wordt het je gelijk duidelijk waarom je zou willen bijdragen aan het behoud van die natuur. Een succesvolle actie, die enorm goed werd ontvangen, maar eerlijk is eerlijk: de door oprichter Joost Tania van Thika Travel bedachte vliegwiel-constructie om middels dit cadeauboek een ruime funding van de Thika Foundation te bereiken, heeft niet opgeleverd wat hij en wij als Bestuur hoopten!

Te Voorzichtig

Toen zijn langjarige vriend Colin Bell, in een vorig leven oprichter van Wilderness Safaris en Great Plains Conservation en visionair op het gebied van duurzame benefits van zorgvuldig uitgevoerd toerisme, aan Joost Tania vertelde over zijn plannen om wereldkundig te maken hoe dit in de praktijk nog wel eens anders verliep dan voorgesteld, was Joost snel verkocht. Al jaren deelden ze de opvatting dat high yield, low impact toerisme de enige vorm van toerisme kon zijn waar de lokale bevolking echt beter van kan worden. Joost kan hier uren over praten, want dit zit verankerd in zijn bedrijf, dus kan ik me hier beperken. Het boek zou de heroes van duurzaam toerisme eren en safari-Afrika in haar glorie belichten. Samen met de schrijvers en twee andere filantropen in de VS en Singapore werd Joost mede-uitgever van het boek en daarmee de risico’s afdekkend voor de schrijvers, zodat het boek in eigen beheer en volstrekte onafhankelijkheid kon worden uitgebracht. Hij kocht 1200 exemplaren aan.

Joost: “Het boek is natuurlijk prachtig om te bekijken, met die grote foto’s waarmee we allen gelijk weer wegdromen naar onze eigen safari herinneringen. Toch heeft het boek een véél groter effect gehad op de verduurzaming van het safaritoerisme in Afrika dan menig ander initiatief. De overbekende en minder gekende safarinamen, die niet door het boek erkend worden voor hun duurzaamheidsinitiatieven in de brede zin, schrokken ernstig en de meesten hebben de turbo gezet op hun eigen programma’s rond duurzame relaties met de communities en de natuur waarin ze opereren, alsmede de verduurzaming van het energiegebruik.”

Dát heeft het uitbrengen van het boek gelukkig zeer zeker wél bereikt en is voor Joost een zeer bevredigend resultaat. Waar het de gedroomde opbrengst van zijn oproep aan de ontvangers van het boek aangaat om als eerste introductie tot de Thika Foundation een bedrag van EUR 100 per boek over te schrijven, is wellicht té voorzichtig door Joost geformuleerd. Wij als Bestuur snappen zijn voorzichtigheid ten aanzien van de hem dierbare klanten volledig, vandaar dat ík nu deze blog en oproep in de nieuwsbrief, die Thika Travel aan de Thika Foundation ter beschikking stelt, schrijf. Gelukkig hoef ik iets minder omzichtig te zijn. Ik doe nu de oproep aan onze collega Thika Reizigers en alle andere geïnteresseerden  om in deze warme familiedagen toch vooral mee te lezen en te doneren.

Samen

Natuurlijk zijn er voor ons allen enorm veel mogelijkheden om je geld kwijt te raken. Tegelijkertijd hebben wij allen wel meegemaakt hoe de veel, grotere Goede Doelen Organisaties, in Nederland en in België, niet altijd even zorgvuldig zijn in hun uitvoering en/of waar veel van de ontvangen donaties in het ‘grote geheel’ terechtkomen en gebruikt worden voor de eigen organisatie. Toch is er een brede behoefte de kostbaarheden van de natuur te behouden.

Dáár wil de Thika Foundation hulp bij bieden. Hierin bundelen we een deel van de donaties die wijzelf sowieso plegen, met die van Thika Travel en hopelijk ook uw uiterst welkome giften, die regelmatig ook ‘ontstaan’ naar aanleiding van uw reizen met Thika Travel. De Thika Foundation biedt u een onder ANBI status uitgevoerd vehikel, met zorgvuldige monitoring van projecten. Naast onze eigen, jaarlijkse financiële verantwoording die we ons in de statuten hebben opgelegd, screenen we de geselecteerde projecten daar ook in.

De twee doelen die we in onze eerste 1 ½ jaar hebben bestempeld voor een serieuze donatie van EUR 10.000 elk, kunt u bekijken op de website van de Thika Foundation. In het voorjaar van 2019 zal de website van de Foundation een verdere upgrade krijgen, inclusief de vertaling naar het Nederlands, dankzij het aanbod van de webbouwer van Thika Travel.

Ik vertrouw er op dat ook bij u een grotere interesse gewekt is en kan worden, voor hetgeen we binnen de Thika Foundation kunnen bereiken. In alle bescheidenheid nog, al is er al veel bereikt in ons eerste jaar. Uiteraard volgt nog ons jaarverslag inclusief financiële verantwoording. In deze blog van Joost kunt alvast meelezen wat we bereikt hebben en een tipje van de sluier voor 2019 activiteiten. 

Mag de Thika Foundation ook op uw support rekenen? Er is hiertoe een uiterst handige doneertool ontwikkeld op de website van Thika Foundation

Met dank namens de lokale communities en de sneeuwluipaarden in Ladakh en de desert lions van Namibië!

       

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.