Auteur
Karin Engelfriet
0 Reacties
Karin Engelfriet

Iedereen heeft zo z’n voorkeuren als het gaat om wildlife, maar in onze dertig jaar als reisexpert ontmoetten wij nooit iemand die geen fan was van pinguïns. Directeur Joost Tania overkwam zelfs meerdere keren zijn aversie voor ruige zeeën om de Drake Passage over te steken en de keizerspinguïns van Snow Hill te zien.

Voor veel pinguïnliefhebbers is een reis naar Antarctica het summum. Maar ook buiten dit witte continent zijn ze te vinden – van groot tot klein, van volwassen elegantie tot wiebelig pluisbolletje. Wij zetten de acht beste plekken om pinguïns te spotten voor je op een rij!  

Antarctische Peninsula

Macaronipinguïns kregen hun bijzondere naam vanwege de gele pluimage op hun kopjes. In de 18e eeuw noemde men jonge Britse mannen die felgekleurde veren op hun hoed droegen ‘macaroni’. De Britse ontdekkingsreizigers die de pinguïns op Antarctica zagen, vonden het een opmerkelijke gelijkenis – en zodoende! U vindt macaronipinguïns in het meest noordelijke puntje van Antarctica. Een hele kolonie van gele pluimen is een fantastisch gezicht!    

Chili 

Magelhaenpinguïns zijn de enige pinguïnsoort die soms wel honderden kilometers migreren voor een broedplaats. Een passende naam, aangezien ze zijn vernoemd naar de ontdekkingsreiziger die de eerste zeilreis rond de wereld leidde! Deze pinguïn blijft dus zeker niet vaak op dezelfde plek hangen – maar u heeft grote kans om ze te spotten op Chiloe Island in Chili.

Peru

Niet alle pinguïnsoorten zijn gebonden aan koude streken. Humboldtpinguïns komen bijvoorbeeld voor langs de Pacifische kust van Peru waar de koude, maar voedselrijke Humboldtstroom aan het oppervlak komt. Deze pinguïns broeden het liefst in guano-holletjes (inderdaad, huisjes van hun eigen uitwerpselen…!), maar het verzamelen van deze vogelmest heeft het aantal humboldtpinguïns sterk teruggebracht. Gelukkig is dit inmiddels aan banden gelegd en kunnen we hopelijk nog lang genieten van de humboldts!

pinguin op de galapagos

Galápagos

De galapagospinguïn is een endemische pinguïnsoort van de Galapagoseilanden. Het leefgebied van deze pinguïns ligt voor een klein deel ten noorden van de evenaar, die door de Galapagosarchipel loopt. Het is daardoor de enige soort pinguïn die voorkomt op het noordelijk halfrond! Vogels die eenmaal in een bepaalde kolonie broeden, blijven in 80% van de gevallen deze plaats trouw. Dit geeft de pinguïns helaas ook een zeer klein verspreidingsgebied, en daardoor is de kans op uitsterven aanwezig. Extra voorzichtig met deze beestjes, dus!  

south georgia cruise expeditie koningspinguins

South Georgia

Van bovenaf lijken de landschappen van South Georgia vaak net een luipaardprint. De volwassen koningspinguïns omringen hun bruine kuikentjes, en creëren zo gigantische vlekken van bruin en zwart/wit. De koningspinguïn is de één na grootste pinguïnsoort ter wereld en in de 19e eeuw hebben robbenjagers duizenden pinguïns het leven gekost, waardoor ze op sommige eilanden bijna niet meer voorkwamen. Tegenwoordig mag er niet meer op koningspinguïns gejaagd worden en zijn er gelukkig al weer een paar miljoen individuen!

Falklandeilanden

De ezelspinguïn is met zijn gele pootjes en fel oranje snavels niet te missen op de Falklandeilanden. Oh, en dan is er natuurlijk nog het geluid dat ze maken… Ezelspinguïns trompetteren! Geloof ons – tijdens het broedseizoen, als de mannetjes de aandacht willen, zijn ezelspinguïnkolonies niet moeilijk te vinden.

Boulders strand in Kaapstad in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

De zwartvoetpinguïn is de enige pinguïn die broedt in Afrika: de soort komt enkel voor langs Zuid-Afrikaanse en Namibische kust. Hij wordt ook wel de jackass pinguïn genoemd – niet vanwege de Nederlandse vertaling van het woord, maar vanwege de balkende roep die lijkt op die van een mannetjesezel (jack ass). Een bekende kolonie ligt bij Simonstad, ten zuiden van Kaapstad.

Antarctica

En dan toch… De meest bijzondere reis, en de meest bijzondere pinguïn: de keizerspinguïns van Snow Hill op Antarctica. Lees hier Joost Tania’s blog over zijn avonturen met deze grootste pinguïnsoort ter wereld!

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Ontdek reizen in Thika-stijl