Auteur
Arjan Westhoff
0 Reacties
Arjan Westhoff

Ooit – lang geleden – maakte ik al eens een safari in Zimbabwe en een deel van het Kruger Park mee. Daarna verloor ik mijn hart aan Latijns-Amerika, en maakte dáár tientallen fantastische reizen. Dit jaar woon ik echter in Kaapstad in Zuid-Afrika de jaarlijkse vergadering van Antarctica touroperators bij, en dus besloot ik om de regio Kwazulu Natal te herontdekken. Zo kon ik mijn kennis op safarigebied uitbreiden en mijn reiservaringen hier vergelijken met mijn Latijns-Amerika trips!

Kwazulu Natal wordt het echte Zuid-Afrika genoemd omdat hier het oudste nationale park (Hluhluwe Game Reserve) is gelegen en omdat de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika, de Zoeloes, hier leven. Bovendien is de kust – met de St. Lucia wetlands en het nationale park Isimangaliso – hier ongerept mooi en beleef je een perfecte combinatie van bush en beach!

Hluhluwe National Park

In dit oudste park van Zuid-Afrika kun je, net als in Kruger National Park, zelf rondrijden met een auto. Maar veel bijzonderder is het om in een lodge te verblijven, afgelegen en weg van het asfalt. Ik verblijf in de Rhino Ridge Lodge met waanzinnig uitzicht op de vallei, waar ik regelmatig giraffen voorbij zie struinen. Met een ranger maken we in de middag een gamedrive en zien giraffen, olifanten, buffels en nyalas van dichtbij. Dat smaakt naar meer! Actievelingen kunnen zelfs te voet de bush in.

Manyoni Private Reserve

Een groter contrast kun je volgens mij niet hebben. Eerst in het toch wat drukke Hluhluwe, nu net terug van een private gamedrive in Manyoni vanuit het tented camp Rhino Sands. Met slechts vier luxueuze tenten is dit de kleinste lodge in Kwazulu Natal en geniet je van veel persoonlijke aandacht. Na een persoonlijk welkom, ontmoet ik al direct de chef-kok die graag wil weten wat ik lekker vind en of ik in ben voor een typisch gerecht uit de streek: Afrikaanse curry.

Ik heb het geluk dat er maar drie gasten zijn en dat ik alleen ben met ranger Marry voor de gamedrive. Hij heeft het vermogen om de gamedrive – ondanks dat we qua wild niet veel hebben gezien – tot een prachtige beleving te maken. Niet alleen het wild is hier bijzonder, zegt hij, alle bomen en struiken hebben ook een functie en hij weet dit eenvoudig uit te leggen. Tijdens de ochtend gamedrive zien we één jakhals vlak bij de jeep, twee leeuwinnen met vijf jongen en maar liefst elf neushoorns tegelijk.

Marry vertelt over het beschermen van de neushoorns door de hoorns te verwijderen zodat er geen reden is om ze te stropen. Reizigers die in Manyoni verblijven, dragen automatisch bij aan het project en de bescherming van deze neushoorns. Oh – en de curry was trouwens absoluut fenomenaal. 

Thonga Beach

Kwazulu Natal biedt niet alleen heerlijke safarimogelijkheden. De Zoeloe-cultuur is boeiend en ook het strand is op korte tijd goed bereikbaar. Ik ben inmiddels in de Thonga Beach Lodge in het Isimangaliso Park. Een perfecte plek om een paar dagen te relaxen na intense safaribelevenissen! Zo ver als mijn ogen reiken, zie ik  alleen maar zee en strand. Geen strandhuisjes, geen parasols of strandstoelen. Nee, hier alleen maar zand, golven, duinen. Ongerept en puur. Hier en daar racet een krab over het natte zand en ik hoor enkel het geluid van de golven en de wind. Tijd om even niets te doen en niets te moeten. Een boek lezen bij het zwembad, een strandwandeling en lekker eten. Dat mag ook een keer als je in Zuid-Afrika op studiereis bent… 

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Hoe ontdekt u Zuid-Afrika?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.