Voorbereidingen voor reizen in Argentinië na COVID-19
Wij houden de status rondom het coronavirus in de verschillende Thika bestemmingen nauwlettend in de gaten en we hebben veelvuldig contact met onze partners in alle delen van de wereld. Op mijn vraag aan onze partner in Argentinië hoe we samen met hen een zo corona-veilig mogelijke manier van reizen kunnen aanbieden, kreeg ik een antwoord dat ik graag met u deel.
Back to the Future: Safari Reizen na Corona
Op 11 maart 2020 vertrok ik voor Thika naar Ethiopië. Ik ging kennismaken met een voor mij nieuw land en met een aantal bijzondere ‘bloemenemmer’ avonturen die dit land rijk is. De eerste serieuze signalen dat er een vreemd nieuw virus de kop op stak waren er vanuit China. Toch zag de wereld er nog heel rooskleurig uit; Nederland kende nog nooit een zo laag werkloosheidspeil als begin maart 2020. Nu, acht weken later, is de wereld tot stilstand gekomen en hebben we het over een anderhalve meter-economie. Opeens lijken reizen naar bestemmingen waar we allemaal een enorme passie voor hebben heel ver weg. Kunnen we terug naar de natuur die ons zo hard nodig heeft? En hoe?
Volledige CO2-compensatie: Samenwerking met South Pole
Als duurzaamheidscoördinator bij Thika Travel verkeer ik in de bevoorrechte positie dat ik iedere dag de positieve effecten van toerisme tegenkom. Tegelijkertijd word ik ook telkens met mijn neus op de realiteit gedrukt. Onze levensstijl, en daar hoort toerisme ook bij, levert een flinke aanslag op het milieu. Waar CO2-compensatie vaak optioneel of slechts gedeeltelijk wordt aangeboden, gaat Thika Travel een stapje verder. Sinds januari 2018 compenseren wij iedere geboekte reis voor 100%.
Het Tropisch Regenwoud: Duizend Tinten Groen
Iedere keer dat ik door het tropisch regenwoud loop, word ik overvallen door het ultieme reisgevoel. Ver weg van het dagelijks leven geef ik me over aan de natuur om mij heen. Ik prijs me bijzonder gelukkig dat ik al veel mooie stukjes regenwoud heb mogen zien in Azië en Midden-Amerika en ik kijk er ontzettend naar uit om dit de volgende keer met mijn zoontje te beleven. Ik hoop dat hij dit op zijn beurt ook met zijn kinderen mag meemaken.
Dr. Philip Stander Over ‘Zijn’ Leeuwen, Muziek En Tosti’s In de Woestijn Van Namibië
Een prachtige voorjaarsdag met een stralende lentezon. Ik heb zin in het interview dat vandaag gepland staat. Dr. Philip Stander zet zich al jarenlang met hart en ziel in voor de bescherming van de woestijnleeuwen in Namibië. Voor zijn onderzoek brengt hij soms weken achtereen door in de zinderende woestijn en gedurende die tijd is zijn Landrover zijn woonplaats. Het biedt hem schaduw om overdag te slapen en een geïmproviseerd keukentje om één keer per dag tosti’s te bakken. ‘Zijn’ leeuwenpopulatie is zelfs onderwerp geworden van de prijswinnende natuurfilm Vanishing Kings.
Thika Academy:
Het Verhaal Van Dr. Philip Stander
Maandenlang sprak Joost Tania, directeur van Thika Travel en bestuurslid van de Thika Foundation, over de bijzondere man die hij naar Nederland wilde halen voor een lezing. Het ging over Dr. Philip Stander, of ‘Flip’ voor vrienden en familie. Eind maart was het dan zover en we verwelkomden Philip en zijn partner Emsie in ons kikkerlandje. De frisse lenteochtend beviel hen wel: “Ha, lekker koel!”
De Kraanvogels van Bhutan
Waarom deze lange reis? We raakten gefascineerd door het verhaal: De zwarthals-kraanvogels zijn prachtige dieren, waarvan de populatie helaas hard achteruit gaat. Ze broeden op de hoogvlaktes van Tibet, en trekken in het najaar naar het zuiden om de ijzige winterkou te ontvluchten. Daarvoor moeten ze wel een monsterklus klaren: vliegen over de hoogste bergruggen ter wereld, 7000 meter of hoger! Het gebrek aan zuurstof op deze hoogte, de onvoorspelbare weersomstandigheden en gebrek aan voedsel maken deze vlucht elk jaar weer tot een hachelijke onderneming. Ze strijken onder andere neer in een aantal valleien in Bhutan, waar ze in de maanden november tot februari gezien kunnen worden. Bekend is de Phobjikhavallei, waar ook het Black Necked Crane-Centre gevestigd is, maar wij kozen een wat rustiger plekje uit.
Duurzaam Toerisme – Hoe Ontstond Het, En Hoe Behouden We Het?
Hoe verhouden die factoren toerisme, conservation en ontwikkeling zich eigenlijk tot elkaar? En hoe heeft de reiziger hier zélf impact op? René van der Duim, hoogleraar Toerisme en Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit van Wageningen, legt het uit.
De Magie Van Paaseiland
De tijd van de grote ontdekkingsreizigers is voorbij. Dankzij allerlei moderne technologieën werd onze wereld aardig in kaart gebracht en kennen we het bestaan van nagenoeg elk stukje land dat boven zeeniveau uitsteekt. Maar hoe hard we ook ons best doen, sommige oude beschavingen die op deze stukjes land gefloreerd hebben blijven een mysterie. Op één van de meest afgelegen eilanden ter wereld waken de Moai over de geheimen van een verloren beschaving; welkom op Paaseiland!
De Strijd Tegen Plastic In de Bush
Regelmatig zien we schrikwekkende foto’s langskomen van de gigantische hoeveelheid plastic die langzamerhand de oceanen vult. Walvissen, schildpadden en andere zeedieren raken verstrikt of eten ongelukkigerwijs hun buiken vol van deze onverteerbare troep. Her en der verschijnen initiatieven om het gebruik van plastic te verminderen. Hippe hervulbare koffiebekers zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld, wasbare vershoudfolies met vrolijke prints zijn bij menig webshop te bestellen en vloggers posten filmpjes over hoe zij een maand zonder plastic (over)leefden.