Auteur
Joost Tania
2 Reacties
Joost Tania

Regelmatig vragen klanten mij hoe Thika Travel is ontstaan. Dat is een spannend verhaal waar ik graag over uitweid. Want wat drijft twee jonge mensen, mijn toenmalige partner Hilde en ik om, vanachter een bureau in een bescheiden slaapkamer in Amstelveen, een bedrijfje te starten dat zich – in eerste instantie – richt op reizen naar Zimbabwe en Malawi?

Tja, voor het antwoord moet ik u mee terug nemen in de tijd. Naar 1985. Eind oktober stappen we in het vliegtuig. Dit nieuwe avontuur zal ons van het noorden tot het zuiden van Afrika voeren. 

Op zoek naar de verborgen krater van Afrika

Via Egypte reizen we naar Soedan. 1985-86 is de periode van de hongersnood in Soedan. In de hoofdstad Khartoem  melden we ons aan voor vrijwilligerswerk bij  Artsen Zonder Grenzen. We begeleiden een medicijntransport door de woestijn. Als één van de chauffeurs uitvalt rijden we een truck naar het westen.

Hier komen we in contact met een Engelsman die te paard een prachtige en tot onze verbeelding sprekende tocht heeft gemaakt. Met een Soedanese metgezel heeft hij de op-een-na-grootste krater van Afrika (Ngorongoro in Tanzania is de grootste) bereikt. Kaarten van dit gebied zijn er niet, want het was en is nog steeds militair gebied, pal op de grens met buurland Tsjaad. Gelukkig beschikt de Engelsman over een fotografisch geheugen en tekent hij met grote precisie de plek van de uitgestrekte krater van Jebel Marra en de enige zoetwaterbron op de kraterrand. 

detailtekening zoetwaterbron krater Soedan b

Weinig voedsel op de markt

We gaan op pad. Onderweg leven we van de beperkte houdbare spullen die we kochten op dezelfde markt waar we Jodokus, onze pakezel, vonden. Elke dag realiseren we ons wat een geluk we hebben gehad. Ook al heerst hier niet de hartverscheurende hongersnood van de lagergelegen gebieden, voedsel en ezels zijn schaars.

We leven van tonijn, gedroogde tomaten en rijst. Het maakt onze dag als we een veld tegenkomen waar knoflook verbouwd wordt en de gulle boeren ons een handvol geven.

Soedan Joost en Hilde met ezel Jodokus2 

Echt contact met de lokale bevolking

Tijdens onze expeditie worden we bij het opzetten van de tent regelmatig met open mond aangestaard door de mensen uit de dorpjes. Wat komt er uit dat zakje? Een heel huis dat in tien minuten wordt opgebouwd?! De rest van het dorp stroomt uit, we zijn de held van de dag.

Als de tumult weer gezakt is, komt een oude man aanlopen. Hij mompelt iets onverstaanbaars. Ik doe mijn best met mijn beperkte Arabisch, maar begrijp niets van wat hij wil. Hij staat met een ezelsdrol in zijn hand en wijst op ons vuur. Uiteindelijk legt hij de drol aan de rand van het vuurtje en loopt naar zijn hut. Een halfuur later keert hij terug en haalt grijnzend zijn smeulende drol naar boven. Ik loop met hem mee om te zien wat hij er mee doet en ben ontroerd als ik zie dat hij hiermee zijn eigen vuur start en mij omhelst als dank.

Soedan man uit dorpje2 

Zoetwaterbron en zoutformaties

Na een tocht van enkele weken staan Hilde en ik op die kraterrand, uitkijkend over twee enorme meren op de bodem. We vinden de zoetwaterbron. Letterlijk onze redding, want het was een tocht van dagen sinds de laatste, bijna opgedroogde bron. ‘Jodo’ en wijzelf laven ons aan het opgevangen water. Het druppelt tergend langzaam uit de bron, half verscholen onder een rotsblok.

Als we twee dagen later afdalen naar de kraterbodem en de metershoge zoutformaties zien rond beide meren, beseffen we nog eens het belang van die zoetwaterbron: het is de enige in dit enorme, ongerept gebied!

Soedan krater jebel marra2

Het ontstaan van Thika Travel

Dit is de echte oorsprong van het huidige Thika. En dus niet Zimbabwe, waar we verderop in onze reis ons hart verliezen aan de bush en de bijzondere gidsen en waar onze plannen voor Thika definitief vorm zullen krijgen. Hier, in Soedan, uitkijkend over de immense krater met haar zoutmeren, grillige zoutformaties en kuddes wilde paarden en geen mens behalve Hilde en ik, denken we terug aan de gulheid van de dorpelingen. Aan de smeulende ezelsdrollen in het vuur. Aan de half ontblote vrouwen, die staan te zwoegen in diepe waterputten om hun vee te drinken te geven en ons helpen met het ophalen van ons water. En soms uren met ons meelopen, de juiste richting wijzend.

Dit mogen we niet voor onszelf houden. Dit willen we niet voor onszelf houden. Zulke belevingen willen we delen met anderen. Delen: de basis voor Thika Travel is gelegd.

Benieuwd hoe Thika vervolgens in Zimbabwe echt gestalte krijgt? Hier leest u het vervolg.

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Ontdek reizen in Thika-stijl

2 reacties

 1. Fly fishing activiteit Zuid-Amerika

  Beste Joost,
  Er staat mij nog iets bij dat Thika ook Fly Fishing organiseert of organiseerde in Patagonia, en/of directe omgeving op een luxe jacht met Helidek van een Bankier die 20 personen kon huisvesten. Doen jullie dat nog? Hebben jullie daar de gegevens van?

  Met vriendelijke groet,

  Jeff ten Cate

 2. Fly fishing

  Beste Jeff ten Cate,

  Bedankt voor uw reactie. Dat klopt inderdaad, dit is het programma van Nomads of the Seas in Chili. Hoewel dit (nog) niet op onze website staat, kunnen wij dit zeker organiseren. U kunt het beste contact opnemen met Latijns-Amerika-expert Arjan via 0346-244070 of arjan.westhoff@thikatravel.com. Hij helpt u graag verder!

  Hartelijke groet,
  Joost Tania

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.