Share

De krachten bundelen voor leeuwenpopulaties

Wist u dat de leeuwenpopulatie in Afrika in de afgelopen 25 jaar bijna is gehalveerd? Het verlies van het leefgebied, illegale handel in wilde dieren, stroperij en conflicten tussen mens en dier blijven de leeuwen in heel Afrika bedreigen. De IUCN (International Union for Conservation of Nature) heeft de leeuw als ‘kwetsbaar’ geclassificeerd, waarbij de West-Afrikaanse ondersoort zelfs ‘ernstig bedreigd’ is. Gelukkig is er nog hoop. De leeuw is een veerkrachtige diersoort en ommekeer is nog steeds mogelijk als de problemen worden aangepakt.

Mannetjesleeuw in de Kalahari in Botswana

Organisatie voor het herstel van leeuwen

Om de scherpe daling van de leeuwenpopulatie te keren, werd in 2017 het Lion Recovery Fund (LRF) opgericht door het Wildlife Conservation Network en de Leonardo DiCaprio Foundation. Het LRF investeert in de meest innovatieve en effectieve projecten in heel Afrika. De organisatie zoekt, beoordeelt en investeert in de beste ideeën voor het herstel van leeuwen, waarbij 100% van elke gedoneerde dollar direct ter plaatse wordt ingezet. Het doel van de LRF is om het aantal wilde leeuwen in Afrika te verdubbelen tegen 2050.

De onderstaande film laat zien waarom leeuwen in moeilijkheden verkeren en wat we kunnen doen om ze te helpen herstellen. Het verhaal wordt verteld door Leonardo DiCaprio.

Steun vanuit het ecotoerisme

Dit ambitieuze project kan natuurlijk niet alleen door de wetenschappers en de LRF budgetten succesvol worden. De belangrijke rol die toerisme – zorgvuldig gemanaged en uitgevoerd – speelt in natuurbehoud, wordt ook binnen het LRF omgezet in resultaten. En viertal ‘founding partners’ vormde in 2018 binnen het LRF de Lionscape Coalition. In dit initiatief stapten commerciële concurrenten binnen het ecotoerisme over hun eigen schaduw heen en zijn ze samengekomen om een toekomst voor de Afrikaanse leeuwen en hun leefgebied te helpen veiligstellen. Het behoud van wilde leeuwen staat synoniem voor het behoud van de wildernis van Afrika. Door reizigers te inspireren en te informeren over de bedreigingen waarmee deze dieren worden geconfronteerd, kan de Lionscape Coalition een cruciale rol spelen bij de uitvoering van de missie van het LRF.

Overzicht van de partners in het Lion Recovery Fund

Samenwerken voor de toekomst van de Afrikaanse leeuw

Niemand kan deze megaopdracht alleen uitvoeren. Enkel door het bundelen van de krachten in strategische partnerschappen kunnen de leeuwenpopulaties terugkomen. Naast drie grote safariorganisaties (&Beyond, Singita en Wilderness Safaris), stapte de Conservation Travel Foundation als ‘Calimero’ aan boord van deze uitdaging. Deze foundation wordt geleid door onze partner Ultimate Safaris uit Namibië. Samen met een derde collega uit het Verenigd Koninkrijk is Thika Travel trots en volwaardig partner in de Conservation Travel Foundation en daarmee ‘founding partner’ van de Lionscape Coalition. Later trad ook de conservation arm van onze vaste safaripartner Great Plains toe tot het vijftal ‘pride members’. En gelukkig volgden nog drie andere partijen ter ondersteuning.

Mede dankzij Thika Travel’s jaarlijkse contributie van USD 13.333 (pandemie of niet) van de USD 50.000 die de founding partners elk inbrengen, kunnen we via de Conservation Travel Foundation mede inhoud geven aan de toerisme component binnen het LRF. Ook het regelmatig terugkerende woestijnleeuwen project van Dr. Philip Stander wordt door het LRF erkend als essentieel element in het herstel van de leeuwen.

Leeuwen in de Masai Mara in Kenia

Meer informatie

Wilt u weten hoe u met uw reis kunt bijdragen aan het herstel van de leeuwen in Afrika? Of wilt u gewoon eens verder praten over – uw eventuele inbreng in – conservation? Thika Founder Joost Tania vertelt u graag over de juiste keuze van reisinhoud of andere opties voor ondersteuning. U bereikt hem via jftania@thika.nl. Voor meer informatie over het LRF verwijzen we u graag naar de website van het Lion Recovery Fund. Hier leest u nog meer over hoe de organisatie te werk gaat en vindt u mogelijkheden om te doneren.

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Conservation Travel