Share

OP ZOEK NAAR DE GRIJZE GEEST

Nog weinig is bekend over de sneeuwluipaard. Het wel en wee van dit geheimzinnige dier wordt bestudeerd, onder andere in de Snow Leopard Conservancy in Ladakh, hoog in de Indiase Himalaya. Wat wél bekend is, is dat het leefgebied van de sneeuwluipaard verspreid ligt over een enorm gefragmenteerd gebied: van de berggebieden van Centraal Azië naar de hooggelegen flanken van de Himalaya, tot gebieden in Mongolië, Oost-China en Rusland. Ondanks het uitgestrekte leefgebied is de diersoort ernstig bedreigd en is bescherming hoog nodig.

Sneeuwluipaard in de sneeuw in Ladakh

BEDREIGING

De grootste bedreigingen voor de sneeuwluipaard worden gevormd door de ernstige aantasting van hun leefgebied, stroperij en achteruitgang in aantallen prooidieren. Dit laatste maakt dat het dier afdaalt naar bergdorpjes en zich daar tegoed doet aan vee. Dorpelingen in Ladakh schieten sneeuwluipaarden om die reden af. De Snow Leopard Conservancy zet zich in om in gesprek te gaan met de gemeenschappen en meer te weten te komen over dit dier.

Sporen van sneeuwluipaarden in Ladakh

OP EXPEDITIE

Veel van de broodnodige fondsen komen binnen via het toerisme. Sinds enkele jaren vinden er (zeer succesvolle!) expeditietochten plaats die geheel in het teken staan van de sneeuwluipaard. Overnachtte men tot voor kort daarbij onder “erbarmelijke” omstandigheden nog in koepeltentjes bij nachttemperaturen van -20 graden, inmiddels zijn er eenvoudige guesthouses gebouwd die meer comfort bieden.

Trackers in Ladakh op zoek naar sneeuwluipaarden

LADAKH

Een expeditietocht naar de sneeuwluipaard behelst een reis naar Ladakh. U zult eerst een aantal dagen acclimatiseren aan de hoogte, waarna u een kleine week naar de Ulleyvallei reist. Hier verkent u onder begeleiding van een ervaren team aan trackers de valleien in de omgeving. De trackers staan in contact met lokale herders die dagelijks in het veld zijn. Zodoende verdienen deze bij aan toerisme en wordt extra goodwill gekweekt.

Sneeuwluipaard in Ladakh

TRAVEL WITH PURPOSE

Tijdens uw verblijf bezoekt u het kantoor van de Snow Leopard Conservancy in Leh, de hoofdstad van Ladakh. U leert van de onderzoekers over hun werk en de enorme obstakels die ze dagelijks dienen te overwinnen. Door uw deelname aan de reis doneert u automatisch aan het SLC. Hiermee financieren zij onder andere de aanschaf van daken boven veekralen, om te voorkomen dat sneeuwluipaarden geiten of schapen doodbijten.

Sneeuwluipaard ligt op de rotsen

EXTRA INFORMATIE

De minimale donatie bedraagt € 500 per persoon.

De beste periode om sneeuwluipaarden te zien is van eind december tot halverwege april. U sluit zich aan bij een internationale groep van gelijkgestemden.

Uw verblijf in Ladakh is perfect in te plannen in een rondreis door Noord-India. Wij stellen uw reis op maat op basis van uw specifieke wensen. De reissom wordt bepaald door de uiteindelijke inhoud van de reis.

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Conservation Travel