Auteur
Thika Travel
0 Reacties
Thika Travel

Na wat problemen met wegwijzers in de stad Iquique (Chili), vindt Ann uiteindelijk toch de juiste weg. Om niet veel later in een spookstad te belanden. Die ze overigens zeker kan aanbevelen!

Met mijn man reis ik door Noord-Chili. We vertrekken samen met onze ruime huurwagen vanuit Iquique noordwaarts richting Putre. Iquique blijkt een vrij ingewikkeld stratenplan en een gebrek aan wegwijzers te hebben, we doen er ruim een uur over om Iquique uit te geraken. Uiteindelijk zet een vriendelijke guardia civil ons op de goede weg en hierna is het ‘altijd rechtdoor naar het noorden’.

Goedbewaarde mijnstad

Onderweg stoppen we bij Humberstone. Vooraf heb ik ergens gelezen dat dit een spookstad zou zijn en dat wekt onze nieuwsgierigheid. Humberstone is een voormalig mijnstadje opgericht door James Thomas Humberstone in 1872. In de 19e en 20e eeuw woonden hier tot 5.000 mensen die leefden van de salpetermijn en de economie daarrond. In de jaren 1960 sloot de mijn haar deuren en sindsdien is de stad compleet verlaten. Door het zeer droge klimaat is de mijnstad vrij goed bewaard gebleven. Sommige huizen zijn gerestaureerd door een vereniging van ex-werknemers van de mijn, zij zorgen ervoor dat de herinnering aan de stad levendig blijft.

Humberstone Chili mijnstad (4)

Dwalen door een spookstad

Bij de ingang staat een plannetje van de stad uitgetekend, voor ons een teken dat we de plek prima op eigen initiatief kunnen verkennen. Wat we zien is een schitterende trip naar het verleden. De mijnwerkershuisjes zien er uit alsof op elk moment de bewoners door de deur kunnen binnenstappen: op het aanrecht staan de potten en pannen klaar voor het avondmaal, in de slaapkamer is het bed opgedekt en aan de muur hangen familiekiekjes. Heel de stad ademt een dromerige melancholische sfeer. Ik kan me zo de leerlingen inbeelden op de houten banken in de school, hoe er in het weekend theatervoorstellingen worden gegeven in het houten theater, of de waterfestijnen die in het gietijzeren zwembad werden gehouden. De stad ziet er ook helemaal niet uit als een typisch kleurrijke latinostad, maar doet eerder Engels aan. Dit spookstadje vertelt een belangrijk stuk industriële geschiedenis van Chili, en het is aandoenlijk te zien hoe ex-werknemers zich inzetten om het te beschermen tegen de tand des tijds.

Humberstone Chili keuken (2)

 

Humberstone Chili huis (3)

 

Benieuwd naar dit spookstadje? Humberstone is perfect in te passen in een selfdrive in het uiterste noorden van Chili, op weg van de eeuwig droge Atacamawoestijn naar het hoge, groene nationale park Lauca. We vertellen u er graag meer over. Neem nu contact op!

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Ontdek Chili zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.