Auteur
Karin Engelfriet
0 Reacties
Karin Engelfriet

Na uren varen in de dichte mist beleeft poolexpert Karin Engelfriet een onvergetelijke ontmoeting met moeder ijsbeer en haar jong. Of Spitsbergen kan tippen aan het indrukwekkende Antarctica? Het antwoord op die vraag heeft ze sneller gevonden dan ze dacht.

Eén van mijn meest bijzondere ervaringen was de expeditiecruise Spitsbergen met de National Geographic Explorer. Ik moet toegeven, na mijn eerdere indrukwekkende reis naar Antarctica en de Falklandeilanden was ik bang dat Spitsbergen dat niet kon evenaren. De dierenaantallen zijn in Spitsbergen bijvoorbeeld veel lager. Maar niets bleek minder waar!

spitsbergen kvitoya ijsbeer rondreis

Ruige bergen en blauwe gletsjers

Het landschap van Spitsbergen heeft met de vele ruige bergen en de laaghangende wolkenlucht iets prachtigs mysterieus. En ook zag ik al snel dat de gletsjers met de blauwe kleuren net zo indrukwekkend zijn als op Antarctica.

IJsberen spotten in Spitsbergen

Veel mensen reizen naar Spitsbergen om ijsberen te zien. Over het algemeen is de kans het grootst aan het begin van het seizoen, in de maanden juni en juli. De beren worden hongerig wakker uit hun winterslaap en zijn vaak bij de rand van het pakijs op zoek naar robben en ander voedsel. Zelf zag ik maar liefst 15 ijsberen. Natuurlijk niet allemaal van dichtbij, maar er waren prachtige plaatjes bij, zoals een moeder met twee kleintjes.    

spitsbergen ijsberen

Ontmoeting met familie ijsbeer

Mijn mooiste dag was gek genoeg een volle dag varen in dichte mist, brekend door de ijsschotsen. Ik waande me echt aan het eind van de wereld. Na ongeveer vijf uur varen doemde ineens een ijsbeermoeder met haar jong op uit de mist. Dankzij de scherpe blik van één van de gidsen hebben we hen niet gemist. De kapitein zette de motor direct uit en ik liep met de andere passagiers naar het buitendek. Iedereen was muisstil, je voelde de opwinding. Wat was dit gaaf! Al fluisterend hebben we anderhalf uur genoten van de twee nieuwsgierige dieren die rondom ons schip liepen. Ze sprongen van ijsschots naar ijsschots, en kwamen vlak bij ons schip. Af en toe stonden moeder en haar jongvolwassen kind even op de achterpoten om ook ons wat beter te zien. Een ervaring die ik nooit zal vergeten!

Benieuwd naar een poolexpeditie Spitsbergen? Neem dan contact op!

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.