Share

Met toerisme een positieve impact leveren, dat kan. Door op een verantwoorde manier te reizen, draagt u met uw aanwezigheid bij aan conservation. De inkomsten komen ten goede aan de bescherming van natuur en wildlife en aan de verbetering van de leefomstandigheden van de lokale communities. Simpelweg door er naartoe te reizen levert u al een bijdrage. Maar wilt u uw reis extra betekenis geven door een project te bezoeken, met onderzoekers mee te lopen of een specifiek doel te sponsoren, dan regelen wij dit voor u!

Twee leeuwen in Namibië

Bescherming van de Afrikaanse leeuw

Wist u dat de leeuwenpopulatie in Afrika in de afgelopen 25 jaar bijna is gehalveerd? Het verlies van het leefgebied, illegale handel in wilde dieren, stroperij en conflicten tussen mens en dier blijven de leeuwen in heel Afrika bedreigen. De IUCN (International Union for Conservation of Nature) heeft de leeuw als ‘kwetsbaar’ geclassificeerd, waarbij de West-Afrikaanse ondersoort zelfs ‘ernstig bedreigd’ is. Gelukkig is er nog hoop. De leeuw is een veerkrachtige diersoort en ommekeer is nog steeds mogelijk als de problemen worden aangepakt.

Thika in de Lionscape Coalition
Fotografie © HPH Publishing

Op Zoek naar Woestijnleeuwen

Leeuwen in de woestijn zijn een zeldzame verschijning, maar op een aantal plekken hebben ze zich op wonderlijke wijze aangepast aan deze extreme leefomgeving. Eén van deze regio’s is de Kunene regio in Namibië. De unieke landschappen van de Namib woestijn oefenen een enorme aantrekkingskracht uit op reizigers. En de woestijnleeuw is hier ongetwijfeld een machtig icoon.

Bekijk details

Bescherm de Neushoorn

De wereld beter achterlaten, dat is het motto van een 7-daagse begeleide reis door het Phinda Private Game Reserve in Kwazulu Natal, Zuid-Afrika. Met maximaal acht personen en onder leiding van een gespecialiseerde ranger neemt u deel aan allerlei duurzaamheidsprojecten, bezoekt u de lokale Zoeloebevolking, maakt u kennis met de onderzoekers en ondersteunt u het team bij het realiseren van een oor-inkeping bij een neushoorn of zelfs een onthoorning van een neushoorn.

Bekijk details
Wilde honden in Zuid-Afrika

Wilde Honden on the Move

Naast de aanwezigheid van grote populaties olifanten en hyena’s, is Hwange National Park in Zimbabwe ook een geliefde habitat van de bedreigde Afrikaanse wilde hond. Deze honden zijn bekend om hun kleurrijke gevlekte huid en worden daarom ook wel painted dogs genoemd. De afgelopen jaren zien zij hun terrein steeds verder verkleinen door de toenemende bevolking in deze regio, met alle human-wildlife conflicten van dien.

Bekijk details
Luipaard in de pantanal brazilie

Bescherming van de Jaguar

In de Pantanal in Brazilië werkt Associaçao Onçafari aan het beschermen van de wildernisgebieden van jaguars zodat reizigers de kans krijgen een van de mooiste dieren ter wereld te bewonderen in zijn natuurlijke habitat. Door jaguars te voorzien van een halsband, kunnen ze gevolgd worden. Zo wordt in kaart gebracht waar eventueel conflicten ontstaan tussen mens en dier met als doel de conflictzones te beperken en de leefgebieden van jaguars te beschermen. Ditzelfde doet Onçafari ook in de Cerrado, ten noordoosten van Brasilia, voor de zeldzame manenwolf.

Bekijk details

Sneeuwluipaarden in de Himalaya

Nog weinig is bekend over de sneeuwluipaard. Het wel en wee van dit geheimzinnige dier wordt bestudeerd, onder andere in de Snow Leopard Conservancy in Ladakh, hoog in de Indiase Himalaya. Wat wél bekend is, is dat het leefgebied van de sneeuwluipaard verspreid ligt over een enorm gefragmenteerd gebied. Ondanks het uitgestrekte leefgebied is de diersoort ernstig bedreigd en is bescherming hoog nodig.

Bekijk details

Migrerende Vleermuizen

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de wildebeest migratie in Oost-Afrika. Maar in Zambia brengen we u graag naar een ander, eveneens indrukwekkend, wildlife fenomeen. Zodra de vruchten aan de bomen beginnen te rijpen, strijken er circa 10 miljoen lichtbruine fruitvleermuizen neer in Kasanka National Park. Gedurende de periode tussen eind oktober en half december hangen de vleermuizen overdag zij aan zij aan de boomtakken. Zodra de zon zakt en de schemering inzet, trekken zij er massaal op uit om zich te goed te doen aan de rijpe vruchten. Dit levert een waar spektakel op van miljoenen vleermuizen die door de lucht scheren.

Bekijk details

Wandelen voor Neushoorns

In de zogenaamde Black Rhino zones in de beroemde Serengeti wordt de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn beschermd. Neushoorns worden gestroopt omwille van hun hoorn die op de zwarte markt erg veel geld opbrengt. In sommige landen gelooft men immers, onterecht, dat de hoorn genezende krachten heeft. Met een 10-daagse sponsorloop in deze afgelegen zones kunt u uw steentje bijdragen aan het behoud van deze safarigigant!

Bekijk details

Tag een Giraffe

De Giraffe Conservation Foundation (GCF) heeft het eerste onderzoek opgezet dat gedurende lange tijd de ecologische gegevens van de giraffe vastlegt. Het project verzamelt, vergelijkt en verspreidt informatie die gebruikt wordt door overheden en NGO’s in heel Afrika. Bovendien vormt het een essentieel uitgangspunt voor de ontwikkeling van de National Giraffe Conservation Strategy.

Bekijk details

Grote Katten Opvang

Het Okonjima natuurreservaat is bekend om de cheetah’s en luipaarden en is tevens het thuisgebied van de AfriCat Foundation. Deze stichting is opgericht in 1991 ten behoeve van het vergroten van bewustzijn ten aanzien van natuurbehoud en dierenbescherming, met name van katachtigen. Eén van de grootste programma’s is de opvang van gewonde luipaarden en cheetah’s. In de afgelopen 18 jaar zijn ruim 1000 dieren opgenomen waarvan er meer dan 850 weer in het wild zijn vrijgelaten.

Bekijk details

Week tussen de Carnivoren

De Luangwa Vallei is officieel uitgeroepen tot het gebied in Zambia met de grootste populatie Afrikaanse wilde honden! Men schat de populatie op meer dan 350 stuks en dit is mede dankzij het geweldige werk van het Zambian Carnivore Programme. Deze doet al jaren onderzoek naar alle grote roofdieren in Zambia. Slechts één keer per jaar bieden zij gasten de mogelijkheid zich een week lang onder te dompelen in het broodnodige veldwerk dat zij verrichten ter bescherming van de hier levende carnivoren zoals leeuwen, hyena’s, luipaarden en wilde honden.

Bekijk details
Walvis bij Antarctica

Citizen Science

Een reis naar het unieke Antarctica is ongetwijfeld een once in a lifetime ervaring die niet voor iedereen is weggelegd. Voor wetenschappers vormt het ook een fantastische regio om onderzoek te doen naar een scala van onderwerpen. Op verschillende expeditieschepen gaan daarom onderzoeksteams mee. Zij maken op hun beurt steeds meer gebruik van observaties en vastgelegde data van reizigers. Vooral op afgelegen en moeilijk bereikbare plekken, zoals Antarctica, is die reizigersdata van cruciaal belang: honderd passagiers zien meer dan twee onderzoekers.

Bekijk details

Neushoorns in de Woestijn

Namibië is het enige land waar de zwarte woestijnneushoorn nog in het wild voorkomt. Zij vinden hun favoriete habitat in de bergachtige hellingen, maar ze volgen ook de rivieren richting het noorden van Namibië, met name na de regentijd. Ze zijn de enige groep zwarte neushoorns die bekend staat als “woestijngroep” omdat zij hebben geleerd te overleven in de woestijn.

Bekijk details

Steun de Amazone

De Amazone is niet alleen een prachtig gebied om te zoeken, maar het is ook een belangrijk ecosysteem voor een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Wilt u graag een bijdrage leveren aan de bescherming van de Amazone, reis dan naar het Mamirauá Sustainable Development Reserve. Dit is een door de staat beschermd gebied en het grootste beschermde ondergelopen woud ter wereld. Slechts 4% van het Braziliaanse Amazonegebied bestaat uit zoetwatermoerasbos en het Mamirauá reserve speelt een belangrijke rol om dit ecosysteem te beschermen.

Bekijk details

Meer zien van Conservation Travel