Auteur
Freek Vermeulen
0 Reacties
Freek Vermeulen

Het is begin juli. De lucht boven Ladakh, het noorden van India, is strakblauw en warm. Ik wandel met mijn gids Chittah steil omhoog langs een rivierstroom. Na een flinke klim komen we uit op een plateau. Chittah zet de spotting scope op, een soort telescoop waarmee we de berg afzoeken naar het onbekende roofdier van India. Opgewonden gebaart Chittah ineens naar de valleibodem en richt zijn scope. Hij gebaart me te kijken. Een wolf!

Wolf in het wild

Nooit in mijn leven zag ik een wolf in het wild, hoewel ik al heel veel heb gereisd. Helaas verdwijnt de wolf snel uit beeld, we vinden hem niet meer terug. Dus wandelen we verder. De tocht voert verder om een uitstekende bergrug heen. 

India Ladakh Ulley bergvallei dzo

Wildlife van India

Waar de meeste mensen de tijger willen spotten in India, zoek ik ook naar nieuwe wildlife-ervaringen in India. Al wist ik dat de zoektocht naar de minder bekende Tibetaanse wolf geen eenvoudige opgave zou zijn. De wolf is in dit gebied niet makkelijk te zien, omdat hij zich continu verplaatst. Daarnaast is het pad waarover ik mijn gids volg niet meer dan 50 centimeter breed, bezaaid met stenen en heb ik een duizelingwekkende afgrond naast me. Geen misstap maken nu! Gelukkig kent Chittah de weg als zijn broekzak.

Berglandschap van Ladakh

Na een laatste klim sta ik in een veel grotere vallei. Het beeld wat ons hier te wachten staat, tart al mijn verwachtingen. Voor mij zie ik een enorme komvormige grasvlakte, aan drie zijden omgesloten door bergwanden. Achter ons het slingerpad, voor ons besneeuwde bergtoppen en verder geen mens te bekennen. Terwijl Chittah nog eens de scope opzet, laat ik het prachtige landschap van Ladakh op me inwerken. Wat is dít een droomplek!

Ladakh India Ulley wandeling

Oog in oog met een wolf

Chittah zoekt met engelengeduld de wanden en de valleibodem af. Het duurt niet lang of hij vindt, als een speld in een hooiberg, weer een wolf! Een vrouwtje. Ik kijk door de scope, en zie haar soepel over de helling draven. Wat een prachtig gezicht! Verder speuren leert ons dat ze niet de enige is. De wolf die we in de andere vallei hebben gezien heeft, net als wij, de oversteek gemaakt.

Dit mannetje speurt met zijn neus op de grond de valleibodem af op zoek naar een prooi. In dit jaargetijde zijn dat meestal jonge ibex en marmotten. Even sta ik aan de grond genageld als het dier in zijn zoektocht onze kant op komt. Dichter en dichterbij, alsof hij het op ons voorzien heeft. Hij komt zo dichtbij, dat we in gebukte houding naar een stenen schuurtje rennen. Perfect, want op de muur van het schuurtje kan ik mijn camera positioneren. Een betere situatie hadden we ons niet kunnen wensen. Na een paar minuten wachten komt de wolf achter een rots vandaan en…kijkt recht in mijn cameralens. Klikklikklikklik!

Wolf in de wolvenvallei in India Ulley

 

Wolf in de wolvenvallei in India

 

Benieuwd naar deze en andere unieke wildlifebelevingen in India? Neem dan contact op met Freek.

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Op zoek naar het wildlife van India

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.