Auteur
Joost Tania
2 Reacties
Joost Tania

Thika-oprichter Joost Tania vertelde in een eerder blog over hoe Thika Travel is ontstaan in Soedan. De plannen voor de bijzondere reisorganisatie van Joost en zijn partner Hilde krijgen eigenlijk in Zimbabwe pas écht vorm. Lees hier het vervolg van hun bijzondere reis en het antwoord op de voor hen veel belangrijker vraag: waarom is Thika ontstaan? Het begin van een nieuw leven als ondernemer.

Drie weken na het moment op de kraterrand bereiken Hilde, ezel Jodokus en ik  El Fashir, Soedan. Het is bijna onmogelijk, toch moeten we afscheid nemen van Jodo. Ook al heb ik haar regelmatig vervloekt om haar eigenwijsheid, we zullen haar missen. Terug in Khartoem reizen we naar het zuiden. We willen langere tijd bij de stammen van Zuid-Soedan verblijven. De oplaaiende burgeroorlog maakt echter een abrupt einde aan onze plannen. Met veel geluk komen we aan boord van de allerlaatste burgervlucht die Juba verlaat, naar Nairobi. Een opluchting, ik kus het asfalt van de landingsbaan bij aankomst.

Safari op een kluitje

Na een rustperiode aan de kust bij Watamu, gaan we op safari  in de Kenyaanse wildparken. Teleurgesteld door de drukte en de vele minibussen, trekken we verder. Dit is niet waar we naar op zoek zijn, of wat we later met onze reisorganisatie willen nastreven. We willen juist weg van die massa, op zoek naar echte belevingen en echte ontmoetingen. Ook bij bekende plekken als de Serengeti en de Ngorongorokrater in Tanzania stelt het massale ons teleur. Zo willen we het niet.

Investeren in een safari

In Malawi halen we weer opgelucht adem als we de charmes van dit land ontdekken: het pure van de bewoners en de nog vrijwel onaangetaste natuur. Pas echt verslingerd aan dit deel van Afrika raken we in Zimbabwe. Hier volgen we het beste reisadvies ooit op: ga op safari in Mana Pools National Park. Een diepte-investering voor ons , maar dat is het meer dan waard. De start van ons nieuwe leven is het luxe Chikwenya tented camp aan de rand van het wildpark, gerund door legenden van de Zimbabwaanse bush: Veronica en Jeff Stutchbury.

Verliefd op de bush

Jeff was een van de eerste professional guides van Zimbabwe. Hij bracht ons tijdens zijn safari’s te voet op minder dan tien meter van een kudde olifanten met kleintjes en tussen de wilde honden. Ook met zijn zelf ontworpen rivercraft, drie kano’s samengeknoopt met touwen en dwarsbalkjes, wist hij ons dicht bij badende olifanten en gapende nijlpaarden te brengen. Zonder hen te verstoren. We konden niet anders dan intens verliefd te worden op de bush en de manier waarop in Zimbabwe om werd gegaan met de natuur. De vonken sprongen flink over. Dít wordt de essentie van Thika Travel, wisten we.

Enkele weken later kopen we een oude landrover en duurt onze eigen safari door Namibië, Botswana en Zimbabwe zes maanden.  Uiteindelijk dwingen problemen met de huurders van ons appartement Hilde en mij terug naar Nederland.

Afrikafantasieën op de Eerste Hulp

Het is winter en er ligt natuurijs. We kunnen de verleiding niet weerstaan om te schaatsen in het Amsterdamse Bos. Als Hilde verkleumd afhaakt, ga ik nog een laatste rondje. In de ondergaande zon zie ik niet de omgevallen boom die in het ijs ligt en smak direct met mijn hoofd op het ijs. Op de Eerste Hulp ga ik onderuit. Kort samengevat: mijn eerste verblijf in een ziekenhuis ooit, levert me fantasieën op van Afrika. En hoe we terug kunnen gaan. Als we Thika Travel de invulling willen geven die we tijdens onze maanden in Zimbabwe hebben bedacht, moeten we dat nu doen.

Thika Travel op papier

En dan sta ik op 12 maart 1987 bij de notaris in Amstelveen om Stichting Thika (voorganger van Thika Travel) met een handtekening  vorm te geven. Heel feestelijk natuurlijk, maar daar heb je nog geen reisorganisatie mee ingevuld. Gelukkig hebben we onze  focus al: bijzondere safari’s in Zimbabwe en Malawi.

Thika Travel in de praktijk

Hilde is ondertussen weer naar  Zimbabwe vertrokken. Daar creëert ze prachtige reizen: kanosafari’s op de Zambezirivier en pure wilderness trails (wandelsafari’s) in Matusadona National Park. We huren de beste professional guides uit die tijd in en beginnen aan een avontuur als ondernemer.  Met onze eerste 25 klanten delen wij in 1987 het voorrecht het echt bijzondere van de Afrikaanse bush van zo dichtbij te ervaren.

 

Thika reisbrochure 1987
De eerste brochure uit 1987


Hun liefde voor de bush en hun neus voor het bijzondere van een bestemming zijn Joost en Hilde nooit meer kwijtgeraakt en zijn exemplarisch voor het Thika Travel dat ze hebben uitgebouwd. Toen ze destijds voor het eerst op het vliegtuig naar Afrika stapten konden ze niet bevroeden, dat het voor hen zo natuurlijke delen van je bijzondere belevingen het mantra van een eigen onderneming zou worden!

Wat wilt u beleven? We luisteren graag naar uw wensen

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Neem contact met ons op

Onze expert maakt graag een reisvoorstel op maat voor u.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wij bellen u terug

Vul uw voorkeur in en wij bellen u op de gewenste dag en tijdstip terug.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Ontdek reizen in Thika-stijl

2 reacties

 1. Vroeger

  Hallo Joost
  denk met plezier terug aan de eerste jaren, dat we met Thika op reis zijn geweest
  Vriendelijke groet
  Jan Baks

 2. Vroeger

  Hoi Clémence en Jan, leuk dat je reageert! Ja, we gaan zeker een heel aantal jaren terug, samen…Eigenlijk is er maar weinig veranderd, gelukkig. Bijzondere belevingen samen delen staat nog steeds boven in ons vaandel! Tot gauw…Joost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.